W przyszłym roku zmieni się formuła jednego z najważniejszych konkursów piw domowych w Polsce, organizowanego przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych. Do tej pory był on związany z Cieszynem i działającym tam Browarem Zamkowym i przez lata towarzyszył odbywającym się tam Birofiliom. Choć w przyszłym roku zmian będzie wiele, to dalej najlepsze piwo otrzyma tytuł Grand Championa i zostanie uwarzone w cieszyńskim browarze.

Od przyszłorocznej edycji, którą zaplanowano wstępnie na pierwszą połowę czerwca 2018 r., Międzynarodowe Mistrzostwa Polski, bo tak teraz ten konkurs będzie się nazywał, odbywać się będą w Warszawie, w nowo otwartej siedzibie PSPD. Wyznaczonych zostało siedem kategorii, w ramach których wyodrębniono 30 podkategorii. Każdy piwowar domowy w maju 2018 r. będzie mógł wysłać maksymalnie po jednym piwie z każdej kategorii (czyli łącznie siedem) i każde z nich będzie musiało zostać przypisane do jednej z 30 subkategorii. Spośród zwycięzców wszystkich kategorii zostanie wybrane najlepsze piwo konkursu, czyli Grand Champion.

Kategorie XVI KPD PSPD:

I – Lagery
3A – Czech pale lager – 10 BLG
5D – German pils
6A – Märzen
6C – Dunkles Bock

II – Lekkie ALE
26A – Trappist single
19B – California common
13A – Dark mild
15A – Irish red ale
14B – Scottish heavy

III – Specjalne IPA
21B – Speciality IPA: white IPA
12C – English IPA
21B – Speciality IPA: rye IPA
21B – Belgian IPA
… – West coast IPA

IV – Mocne ALE
17C – Wee heavy
11C – Strong bitter
22B – American strong ale
22D – Wheatwine

V- Piwa ciemne
20A – American porter
10B – Dunkles weissbier
8B – Schwarzbier
15B – Irish stout

VI – Piwo pszeniczne i owocowe
24A – Witbier
14C – Biere de garde
X3 – Italian grape ale
15B – Fruit stout – na bazie irish stout

VII – Piwa kwaśne
27 – Lichtenhainer
28A – Brett beer
28B – Mixed-Fermentation sour beer
23C – Oud bruin

Więcej informacji uzyskać możecie na stronie internetowej konkursu: https://kpd.pspd.org.pl. 

Co byście widzieli jako przyszłoroczny Grand Champion? Nie pogniewałbym się, gdyby było to wee heavy, czy też oud bruin ;).