Zwycięski Belgian Tripel with American Hops

Współpraca między PINTĄ a Lidlem, której owocem jest konkurs dla piwowarów domowych „Niech Świat Pozna Twoje Piwo” jest swego rodzaju furtką do tego, aby na półkach tej sieci sklepów pojawiały się ciekawe piwa, promując jednocześnie piwowarstwo domowe. Kilka piw z tej konkursowej recenzji zostało już na łamach Portalu o Piwie zrecenzowanych – dziś przyszła kolej na następne: Zwycięski Belgian Tripel with American Hops.

Dzisiejsze piwo zostało uwarzone na podstawie receptury opracowanej przez Dariusza Witka, który w pintowo-lidlowym konkursie pokonał m.in. Bartłomieja Rukata oraz Ireneusza Misiaka. Wśród przewidzianych regulamin nagród znalazło się oczywiście uwarzenie tego tripla w Browarze PINTA. I tak też się stało.

Reklama

Do uwarzenia Zwycięskiego Belgian Tripla with American Hops użyto trzech rodzajów słodu jęczmiennego, a charakterystyczne dla tripli wysokie odfermentowanie uzyskano za pomocą dodatku cukru. To dzięki temu udaje się belgijskim browarom uzyskać smukły, nie zaklejający słodowością smak tripli. Rzeczą niestandardową, jeśli chodzi o interpretację tego stylu przez Dariusza Witka, jest chmielenie. W tym piwie użyto bowiem dwóch amerykańskich odmian chmielu – na whirlpool poszedł Amarillo, zaś na zimno do tanku – Falconer’s Flight. Na goryczkę dodano z kolei ekstrakt Flex.

Etykieta to standard, jeśli chodzi o serię „Niech Świat Pozna Twoje Piwo”. Informacje, których nie ma na butelce, są bez trudu do odnalezienia na stronie internetowej PINTY. I muszę przyznać, że podoba mi się to rozwiązanie. Nie ma zagrożenia, że etykiety za szybko się zdezaktualizują, a stronę przecież dość łatwo jest aktualizować.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Zwycięski Belgian Tripel with American Hops:

woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, zakwaszający; cukier; chmiele: do kotła: Flex; na whirlpool: Amarillo®, na zimno do tanku: Falconer’s Flight; drożdże SafAle™ BE-256.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa Zwycięski Belgian Tripel with American Hops:

Styl: belgian tripel
Ekstrakt:
18° Plato
Alk. obj.:
 8,5%
IBU:
 b/d
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 22.09.2023

Wygląd: Ciemnozłote, wpadające w bursztynowe.
Piana: Umiarkowanie obfita, głośno syczy i opada do cieniutkiej warstwy.
Aromat: Słodowy, ciasteczkowy, ale też estrowy. Sporo brzoskwini.
Smak: Oj, coś tu nie pykło – piwo jest ciężkie w odbiorze. Jest tu dużo nut słodowych, ciasteczkowych. Gdzieś w tle owocowe estry, w typie brzoskwini, moreli. Finisz alkoholowo-fenolowy, przyprawowy. Goryczka jest, ale nie do końca przyjemna.
Wysycenie: Umiarkowane.

Zwycięski Belgian Tripel with American Hops

Zwycięski Belgian Tripel with American Hops mnie zawiódł. Na pewno nie jest to dobrze uwarzony tripel – mamy tu zdecydowanie zbyt rozbudowaną, ciężką słodowość. Nuty ciasteczkowe przesłaniają estrową owocowość. Na finiszu z kolei przebija się alkohol, który zapewne negatywnie wpływa na odczucie goryczki.

Cena: brak danych

Reklama