fot. Browar Fortuna/Facebook

Część kupionych pod koniec stycznia przez Browar Fortuna beczek po czerwonym winie jest już wypełniona piwem. W pierwszej kolejności trafił do nich barley wine, dodatkowo zaszczepiony blendem dzikich drożdży i bakterii.

Przypomnę, że Browar Fortuna kupił i sprowadził 25 beczek po czerwonym winie Château Kirwan z francuskiej winnicy Château Kirwan – Grand Cru Classé 1855. Umieszczone zostały one w specjalnie przygotowanym w tym celu pomieszczeniu.

Podstawowy Komes Barley Wine weszło do oferty Fortuny na przełomie września i października ubiegłego roku. Jest to piwo wagi ciężkiej – producent deklaruje 27° Plato i 12% alkoholu. Jak dotąd miłosławski browar nie leżakował swoich piw w drewnianych beczkach. Jedynym tego rodzaju epizodem (tzn. w którym udział miało drewno) był Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe, który został całkiem nieźle przyjęty przez konsumentów.

Link do pokazu slajdów z wlewania piwa do beczek:
https://www.facebook.com/browarfortuna/videos/10155209600293045/