Browar Maryensztadt dołączył do grona nielicznych browarów rzemieślniczych, które na swoim wyposażeniu mają linię do rozlewu piwa do puszek. Efekty tej modernizacji już niedługo trafią do sklepów.

W pierwszej kolejności do nowych opakowań trafią dwa warianty sour ale’a SOURTIME: agrest i jeżyna oraz MYSTERIOUS IPA, czyli new england IPA, a także milk stout SWEET SIXTEEN.

💥💥Zakończyliśmy 4 etap modernizacji BROWARU.💥 🏗️💪 W ubiegłym tygodniu uruchomiliśmy linię do puszkowania naszych piw. Jako pierwsze do puszek trafią 2 piwa z serii SOURTIME agrest i jeżyna oraz MYSTERIOUS IPA czyli New England IPA i SWEET SIXTEEN Milk Stout. Ruszamy z dystrybucja i już za chwilę trafią na półki Waszych ulubionych sklepów 🙂 #rozbudowa #browarmaryensztadt #craftbeer #craftbrewery #puszki #nowystyl #nowosc

Opublikowany przez Browar Maryensztadt Czwartek, 2 sierpnia 2018

Poza Browarem Maryensztadt z linii do puszkowania korzysta m.in. Browar Jana. Kolejne przymierzają się do tej inwestycji – jakiś czas temu wspominałem choćby o Browarze Trzech Kumpli. Przypomnę, że puszka to jedno z lepszych opakowań dla piwa – jest lekka, poza tym nie przepuszcza ani powietrza, ani światła, które to są znienawidzone przez piwowarów. Zarówno tlen, jak i promienie UV są czynnikami psującymi piwo.