fot. Browar Stu Mostów/Facebook

Oatmeal chocolate milk stout wysycony azotem w butelce, uwarzony przez Browar Stu Mostów, już w tym tygodniu trafi do sprzedaży. Wszystko dzięki wdrożeniu nowej technologii rozpuścić jak najwięcej azotu w piwie, zastępując nim dwutlenek węgla. 

Jak pisze na swojej stronie browar, aby osiągnąć pełny efekt, który w przypadku piw wysycanych azotem jest naprawdę efektowny, należy piwo schłodzić do temperatury poniżej 7 ⁰C i nie wstrząsając nim, gwałtownie otworzyć butelkę i przelać piwo do szklanki, odwracając butelkę pionowo.

Reklama
fot. Browar Stu Mostów/Facebook

Premierę nowego piwa zaplanowano na 1 lutego.

Najbardziej znanym piwem wysycanym azotem jest Guinness Draught. Linię piw Nitro w swoim portfolio posiada również m.in. amerykański browar Left Hand. W Polsce eksperymenty z azotem prowadził swego czasu Browar Widawa.

Reklama