doctor-brewW opublikowanym dzisiaj przez Tomka Kopyrę wywiadzie z ekipą Doctor Brew Łukasz Lis i Marcin Olszewski wspomnieli, że w bardzo niedalekiej przyszłości (w ciągu miesiąca) na rynek trafi piwo bezalkoholowe uwarzone w Browarze Gontyniec w Kamionce. Wg zapowiedzi będzie to jasny lager i to o dość wysokim ekstrakcie początkowym, co nie jest zbyt częste wśród tego typu piw.

Póki co chłopaki z Doctora Brew nie mogli zdradzić szczegółów dotyczących zastosowanej w tym wypadku technologii, która pozwala na uzyskanie z dość wysoko ekstraktywnej brzeczki (ekstraktu nie zdradzili) uzyskać piwo o zawartości alkoholu poniżej 0,5% – a właśnie takie widełki woltażu są wymogiem, aby móc dany produkt nazwać bezalkoholowym. Będzie to jedno z pierwszych (a może nawet i pierwsze – poprawcie mnie) piw bezalkoholowych wyprodukowanych przez polskich rzemieślników. Do tej pory, jedyną słuszną opcją, w momencie gdy chciałem napić się piwa, wiedząc, że za parę godzin będę musiał jechać samochodem, było sięgnięcie po piwo grodziskie. Obecnie się to zaczyna zmieniać, biorąc pod uwagę, że piwo niskoalkoholowe (tj. o zawartości alkoholu około 1%) wypuścił Browar Kormoran.

13256468_1362564553770029_261832269729832872_n
fot. Browar Czarnków/Facebook

Przypomnę, że niedawno Browar Gontyniec przetarł na tym polu szlaki, wypuszczając Noteckie Bezalkoholowe (próbowaliście już? Jeśli tak, piszcie swoje wrażenia w komentarzach!). Nie dziwi więc to, że Doctor Brew wynajmując moce produkcyjne w Kamionce korzysta z możliwości i doświadczenia browaru, w którym warzą swoje piwa. Trzymam więc kciuki za to, aby bezalkoholowe od Doctorów było naprawdę dobre, choć pewnie do najtańszych należeć nie będzie.