fot. Browar Wrężel/Facebook

Dwa wędzone torfem nowe imperialne stouty przygotował Browar Wrężel. Oba były leżakowane w drewnianych beczkach: jeden po whisky Bowmore, drugi natomiast po niemieckiej whisky Slyrs.

Tak o nowych piwach pisze Browar Wrężel:

👉 Peated Rusian Imperial Stout Bowmore Barrel Aged to imperialny Stout zacierany z dużym udziałem słodu wędzonego torfem Château Whisky. Leżakowany przez ponad 10 miesięcy w dębowych beczkach po Bowmore – szkockiej Whisky Single Malt.

Myk jest taki, że przed rozlewem dodaliśmy herbatę Lapsang wędzoną liśćmi bambusa, aby dodało kompleksowości i złożoności całej kompozycji.

👉 Peated Rusian Imperial Stout Slyrs Barrel Aged to imperialny Stout zacierany z dużym udziałem słodu wędzonego torfem Château Whisky, leżakowany przez ponad 10 miesięcy w dębowych 190-cio litrowych beczkach po Slyrsie – Bawarskiej Whisky Single Malt.Browar Wrężel

Szczególnie jestem ciekaw, jak sprawdzi się połączenie herbaty wędzonej bambusem, słodu peated oraz leżakowania w beczce. W teorii brzmi to naprawdę intrygująco.