Tydzień bez recenzji na Portalu o Piwie? Nie można do tej sytuacji dopuścić ;). Ostatnio jestem mocno zapracowany, ale wiele wskazuje na to, że w najbliższym czasie sytuacja się polepszy i znowu Chmielnik Jakubowy będzie częściej doglądany. Tymczasem dzisiaj zajmę się całkiem mocarną pozycją od Browaru Stu Mostów oraz norweski browaru Amundsen. Będzie to ART+ 34 Imperial Pastry Stout Cheesecake, czyli trunek w często krytykowanym przeze mnie stylu.
Muszę przyznać, że z całej rodziny piw pastry imperialne pastry stouty odpowiadają mi najbardziej, chociaż i ten styl ewoluował w trochę niepokojącą mnie stronę. Z piw przeładowanych różnymi, „cukierniczymi dodatkami” stały się one piwami przeładowanymi aromatami. Niemniej w stoutach i tak mniej mi przeszkadza niż w sourach.
– ART+34 wypełniony jest aromatami ciemnych słodów – kawy, czekolady oraz kakao. Aksamitnie gładki, z piękną drobnopęcherzykową pianą uzyskaną dzięki nasycaniu azotem! Zwieńczeniem są aromaty sernika i wanilii, dzięki którym nie można oprzeć się wrażeniu konsumpcji płynnego sernika oblanego czekoladą! – tak o swoim piwie pisze Browar Stu Mostów.
Z samej etykiety nie dowiadujemy się za wielu informacji o dzisiejszym trunku – trochę lepiej jest na stronie internetowej. Podano na niej m.in. wysokość ekstraktu oraz goryczki. O dziwo, jest też pełny skład i to z wyszczególnionymi aromatami, które zostały w tym przypadku użyte. Szanuję to :). Sam wygląd etykiety jest typowy dla serii ART+.
O Browarze:
Browar Stu Mostów powstał w 2014 r. w budynku po dawnym kinie. Była to inicjatywa Grzegorza i Arletty Ziemian. Obok browaru powstał też koncept gastronomiczny.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 12.02.2023
Barwa: Czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Brązowa, drobna i gęsta. Szybko opada do zera.
Aromat: Czekoladowo-ciasteczkowy, przyjemny.
Smak: Słodkie, ale nie przesłodzone. ART+ 34 Imperial Pastry Stout Cheesecake to piwo mega treściwe, gładziutkie, wręcz aksamitne. Dużo czekolady, nut kojarzących się z ciastem, ale nie wiem, czy akurat z sernikiem. Alkohol kapitalnie ukryty – kompletnie nie czuć tych 12,5 procent alkoholu. Goryczki praktycznie nie ma.
Wysycenie: Niskie.
ART+ 34 Imperial Pastry Stout Cheesecake to bardzo przyjemny, deserowy trunek. Jestem mile zaskoczony, bo aromatycznie piwo to nie jest w żadnym razie przeładowane. Całość jest kapitalnie ułożone. Niestety, przed degustacją nie doczytałem, że piwo jest wysycone azotem, przez co najpewniej w zły sposób je nalewałem. Stąd też mogła się wziąć słaba piana.
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej ze sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa w Szczecinie