Po niemalże trzymiesięcznej przerwie znów jest o czym napisać w ramach cyklu – Herbata w Piwie. W minionym tygodniu zadebiutowały bowiem na rynku dwa herbaciane piwa.

Browar Raduga przygotował Samurai Freedom, czyli bezalkoholową wersję swojego pale ale’a z jaśminową herbatą sencha. Z kolei Browar Warmia wypuścił na rynek bittera z herbatą earl grey – piwo to ma 10° Plato ekstraktu i 4% alkoholu objętościowo.

Reklama

– Złoto-miedziane, lekkie, klasyczne brytyjskie piwo. Słodowe – karmelowe aromaty, brytyjski chmiel oraz klasyczna herbata z bergamotką (Earl Grey). Średnio wysoka goryczka. Wytrawny finisz. Niewysoki ekstrakt, stosunkowo niska zawartość alkoholu i niskie nagazowanie – to cechy pijalnego wyspiarskiego piwa typu ale! – tak o swoim piwie pisze Browar Warmia.

Ponadto odsyłam Was do opublikowanej już jakiś czas temu na portalu recenzji piwa Big Game: Three z Browaru Wrężel. Był peated imperial stout z dodatkiem herbaty wędzonej Lapsang.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama