fot. materiały prasowe

Wymrażany american barley wine leżakowany w beczce po whisky single malt to debiutanckie piwo nowego na polskim rynku Infinitum Brewing.

Piwo zdobyło złoty medal na tegorocznym konkursie International Beer Cup w Japonii.

Głównym znakiem rozpoznawczym ów trunku jest wysublimowany smak oraz niespotykany aromat. Składniki do pierwszego z serii piwa były specjalnie ściągane z całego świata, tworząc wspólnie niespotykaną mozaikę smaków i aromatów. Dzięki odpowiedniej kompozycji najlepszej jakości jasnego słodu jęczmiennego oraz specjalnych belgijskich słodów karmelowych można wyczuć bardzo złożony i bogaty smak. W warstwie słodowej trunku odnaleźć można nuty suszonych rodzynek, palonego cukru, chleba razowego czy herbatników. Leżakowanie oraz fermentacja nadały piękne aromaty czerwonych owoców – słodkich wiśni, żurawiny oraz brzoskwiń, moreli i gruszek. W tle elegancko wplecione są nuty wędzone, torfowe, mineralne i lekko morskie. Wyrafinowany smak i aromat składają się na czystość fermentacji, długość leżakowania oraz charakterystykę wybranej beczkiczytamy w rozesłanej do mediów notatce prasowej.

Aktualnie powstało 1500 butelek American Barley Wine’a i muszę przyznać, że opakowanie bardzo mi się podoba. Piwo zostało rozlane do czarnych, butelek o pojemności 0,33 litra, zamykanych korkiem. Trunek ma 12% alkoholu.

Infinitum Brewing – to firma oferująca unikalne piwa, tworzone przez pasjonatów i praktyków branży piwowarskiej, którzy postanowili przełamać zwykłe standardy i pokazać światu, bezkompromisową jakość. American Barley Wine jest pierwszym piwem z serii, które jest warzone przez Infinitum Brewing. Już niebawem Infinitum Brewing planuje wypuścić kolejne niepowtarzalne piwa. Firma powstała w 2017 roku i mieści się w Pruszkowie k. Warszawy.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku