W maju tego roku Browar Lubrow zapowiedział swój nowy projekt, w ramach którego powstawać będą piwa fermentacji spontanicznej. Kilka dni temu ujawniono na ten temat nowe informacje.

W ramach projektu Lubrow Brett & Barrel Blendery co roku zalanych piwem zbliżonym do belgijskich lambików będzie około 10 beczek. Do kolejnych 10 beczek dębowych trafią mniej oczywiste piwa fermentacji spontanicznej – ciemne, wędzone czy chmielone w koelschipie oraz na zimno przed rozlewem w butelki.

Reklama

– Beczki ze spontanami uwarzonymi metodami tradycyjnych browarów belgijskich będziemy używać do blendów różnych roczników (à la gueuze) oraz do piw ze świeżymi owocami tj. wiśnie, maliny, winogrona i inne. „Spontany nowofalowe” to już zupełnie inny temat, o którym opowiemy Wam później. Kto z Was nie chciałby spróbować spontanicznej Sour IPA? – informuje Browar Lubrow.

Pierwsze tego rodzaju piwa pojawią się najwcześniej w 2025 r. Wcześniej na rynek będą trafiać blendy piw barrel aged, również zaszczepiane dziki drożdżami. Pierwsze z nich zadebiutuje podczas tegorocznego 14 Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama