fot. Browar Kingpin/Facebook

Saison leżakowany w beczce po czerwonym winie porto, uwarzony przez Browar Kingpin – pn. Mascarada – trafia właśnie na rynek. Niestety, piwa w butelkach będzie niewiele.

W dębowych beczkach po porto piwo spędziło 15 miesięcy.

Reklama

– Piwo nabrało sporo winnego charakteru, zachowując jednocześnie niemało estrowo-fenolowego profilu bazowego Saisona. Dzięki długiemu leżakowaniu finisz jest jeszcze bardziej wytrawny i w połączeniu z wyraźnie winną kwasowością buduje złożony aftertaste – czytamy na facebookowym fanpejdżu Kingpina.

Mascarada to kolejny przygotowany przez Kingpina saison barrel aged. W czerwcu ubiegłego roku nieliczni mogli spróbować pierwszego jego wariantu, czyli trunek leżakowany w beczce po tokaju.

– Mamy nadzieję, że w przyszłości będziemy mogli proponować Wam więcej takich piw – podsumowuje browar.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama