Standardowo w tym tygodniu najwięcej dziać się będzie w Warszawie. Jak pewnie zauważyliście, praktycznie w każdym Przeglądzie Piwnych Wydarzeń Tygodnia mamy do czynienia z podobnym zestawem lokali organizujących eventy. Mnie osobiście cieszy to, że już praktycznie na stałe do cotygodniowych zestawień zawitał Szczecin. Oby tak dalej! :). 

Reklama

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Zachodniopomorskie

Wojtek to skromny piwowar domowy ze Szczecina, który co raz nas zaskakuje swym kunsztem. Nie dość, że pozamiatał w ostatnim sezonie Ligi Piwowarów, to w jego trakcie pojechał do Poznania, by zdobyć Grand Prix tamtejszego konkursu piw domowych. Jedną z nagród, była możliwość uwarzenia piwa wg własnej medalowej receptury na dużych garach Browar Nepomucen. Po długim wyczekiwaniu zdobyliśmy beczkę i planujemy ją zutylizować w miłym towarzystwie.
Zapraszamy na uroczystą premierę American Wheat, podczas której będzie można przybić piątkę i zrobić sobie fotkę z dziubkiem z autorem piwa. Kto wie, ile w przyszłości będzie warta… (źródło: Facebook)

Dolnośląskie

ART#15 Vanilla and Chocolate Hot Scotch Ale – jesienno-zimowe, ciemniejsze, tęgie piwo, karmelowe w barwie i aromacie z delikatną nutą słodów ciemnych, nut zbożowo-chlebowych, z czekoladowopalonym charakterem. Z dodatkiem bardzo aromatycznych przypraw. Wanilia meksykańska jest nieco mniejsza od madagaskarskiej, ale intensywniejsza aromatycznie, wspaniale łączy się z aromatem ziaren kakaowca. Do tego ostre papryczki Habanero, znane z picia płynnej, lekko pikantnej, czekolady. Piwo warzone we WRCLW z piwowarami Jopen Beer. Piwo świątecznie rozgrzewające. Słodowo aromatyczna mieszanka, która gwarantuje wzmożoną produkcję endorfin! 

Szczegóły tylko w tym Wydarzeniu. Zapraszajmy na pierwszy łyk! (źródło: Facebook)

Plan imprezy:
14:00 – otwarcie spotkania piwowarów
14:30 – prelekcja dra Dobiesława Karsta z Muzeum Dawnego Kupiectwa nt. pozyskiwania drożdży ze średniowiecznych piwnic świdnickich browarów.
14:45 – rozmowy piwowarów, wymiana doświadczeń, degustacje
15:45 – ciepły posiłek dla piwowarów
16:00 – otwarcie degustacji dla gości z zewnątrz (wstęp 10,-)
17:00 – ogłoszenie wyników konkursu piw domowych i nagrody
18:00 – zakończenie imprezy
19:00 – otwarcie pubu dla gości

Zgodnie z wcześniejszymi informacjami na FB, ostateczny termin dostarczania do Białej Damy piw na konkurs upływa w sobotę 9 grudnia o g. 23:59 – 3 butelki 0,5 litra z każdej z trzech kategorii, w której startuje piwowar, oklejone etykietami z nazwą browaru/piwowara, parametrami i stylem.

Na spotkanie o g. 14:00 wstęp mają tylko piwowarowie, którzy do dnia 9 grudnia mailowo ([email protected]) potwierdzą przybycie oraz przyniosą w dniu spotkania min. 10 butelek 0,5 litra własnego piwa do degustacji dla gości z zewnątrz. Każdy piwowar może przyjść z 1 osobą towarzyszącą, która zapłaci za wstęp 10,-

Posiłek przewidziano wyłącznie dla piwowarów z własnym piwem, pozostałe osoby mogą zamówić na własny koszt dowóz obiadu z dowolnej restauracji, pizzerii itp.

Od g. 16:00 prowadzona będzie darmowa degustacja piw domowych dla wszystkich chętnych gości z zewnątrz (wstęp 10,-), zapewniamy kubeczki jednorazowe i karty do opisania piw.

O godzinie 17:00 nastąpi ogłoszenie wyników i rozdanie nagród:
– dyplomy i bony zakupowe od sponsorów dla zwycięzców kategorii
– dyplom oraz zaproszenie na wspólne warzenie w Browarze HOPPY LAB Browar Rzemieślniczy oraz profesjonalna wyciskarka soków do piwa 😉 od sklepu z żywnością ekologiczną VitaStyle.pl

W skład komisji oceniającej wejdą: certyfikowany sędzia Dolnośląski Oddział PSPD, Michał Ogrodziński z BIAŁA DAMA Multipub, Jakub Bielecki i Andrzej Czapski z HOPPY LAB Browar Rzemieślniczy oraz Dobiesław Karst z Muzeum Dawnego Kupiectwa.

O g. 18:00 zakończymy imprezę, co będzie się wiązało ze sprzątaniem, schowaniem piw domowych i doprowadzeniem piwnicy do ładu. O 19:00 otworzymy pub normalnie, oczywiście nikogo nie wyganiamy, ale proszę rozważyć rezerwację (źródło: Facebook)

Jak co roku piwowarzy spotykają się w Browarze Widawa na wspólnym kolędowaniu i podsumowaniu roku. Jak zwykle będzie muzyka na żywo, wywiady na Chill Kanapie i wspaniałe piwo. W tym roku program gwiazdki został wzbogacony o konkurs piw domowych. Zapraszamy! (źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

Został niecały miesiąc do jubileuszu, który wyczekujemy już od dawna. Dokładnie 18 grudnia 2015 wypiliście pierwsze piwa w Carpe Kraft. Rok temu był roczek, który uważamy za udany. Teraz jednak wyciągamy wnioski i szykujemy się na DUŻĄ DWÓJKĘ! Z uwagi że 18 grudnia wypada w poniedziałek, a potem są już święta – dwulatek imprezuje już na before od piątku – 15 grudnia, potem jest oczywiście kulminacja w sobotę i afterek w niedzielę (tam też Bitwy Piwowarów Carpe Kraft – Grupa E herbs ale ) śledźcie wydarzenie, tu wrzucimy wiele informacji 🙂 (źródło: Facebook)

grupa Zielarzy z Północnych Krain -17 grudnia – herbs ale/sahti na Święta? ilość i rodzaj ziół nieograniczona – (PS. jak widzicie dopuszczamy sahti i jałowiec do syta ;)) (źródło: Facebook)

Łódzkie

Janusz, Brajan, Mejson….wszyscy z nich gościli na kranie w Prosto z Mostu. Dlatego i my postanowiliśmy wreszcie zajrzeć tam na dłużej niż tylko szybki trzybit, pierogi albo piwo. 15tego grudnia Browar Ziemia Obiecana pojawi się w Prosto z Mostu aby pogadać, napić się i poznać tych, którzy tak wytrwale i regularnie opróżniają tam nasze (źródło: Facebook)

Zapraszamy wszystkich chętnych na grudniowe spotkanie ŁOTu! Będziemy jak zawsze w PIWOTECE od 15:00.
Nie zapomnijcie zabrać domowego piwa 🙂 (źródło: Facebook)

Małopolskie

Po chwilowej przerwie od premier powracamy do Was z niespodzianką – już w ten czwartek (14 grudnia) na kranie w sklepie pojawi się najnowsze Nowohuckie piwo i jeszcze w odmienionej szacie graficznej!

HANDLOWE to Imperialne IPA, które przez wybranie odpowiednich odmian chmielu staraliśmy się jak najlepiej wpisać w klimat zimowych wieczorów. Chmielenie daje aromaty żywiczne, lekko sosnowe, wręcz lekko przyprawowe połączone z nutami cytrusów, brzmi zachęcająco, czyż nie?
Całość opiera się dużej goryczce skontrowanej słodkawym ciałem o ekstrakcie 18°, co czyni je niezwykle przyjemnie rozgrzewającym – w sam raz na powroty z zimowych spacerów do Huty Piwa!

Na pewno wielu z Was miało okazję poznać Pawła na kanapie w sklepie – jego sympatia i zaangażowanie pomogło nam wielokrotnie, zarówno na polu zawodowym, jak i prywatnie, za co szczerym podziękowaniem jest zadedykowanie mu piwa z jego osiedla 😉

Mam nadzieję, że pojawicie się tłumnie w czwartek i dacie nam znać jak Wam się podoba nowe piwo oraz nowe etykiety! (źródło: Facebook)

Browar Dukla w Krakowie – zapraszamy na kranoprzejęcie w Wielochmielu. Będzie się działo. (źródło: Facebook)

Zdobywca 3 medali na ostatnich Targach w Poznaniu Browar Kazimierz odwiedzi Wielochmiel. Zapraszamy (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Jeżeli chcesz wziąć udział w degustacji i potwierdzasz przeczytanie i zaakceptowanie regulaminu imprezy (znajdziesz go poniżej), to wypełnij formularz który znajduję się pod adresem: https://goo.gl/forms/GePRQHUI8ZImbavh1

Pamiętajcie – mamy 70 miejsc na bezpłatną degustację. Karty do głosowania otrzymacie podczas serwowania piwa.

W jedenastej bitwie zmierzą się:
Dominik Połeć,
Rafał Szuplewski
Jarek Jureńczyk

American Barleywine [21 BLG+] Najmocniejsze jasne piwo górnej fermentacji. Nuty słodowe mieszają się z intensywnymi nutami amerykańskich chmieli. Zdecydowanie chmielowe, zdecydowanie goryczkowe i nieco słodkie.

To wszystko już w czwartek 14 grudnia,
The Taps
Sienkiewicza 4
Startujemy o godzinie 19:00.
Degustacja zakończy się o 20:30.
Wyniki ogłosimy o 21:00.

Pamiętajcie – degustacja jest darmowa. (źródło: Facebook)

3 lata minęły jak jeden dzień!
Same Krafty – multitap i Piwne Podziemie obchodzą trzecie urodziny, razem z młodszym bratem Same Krafty vis-à-vis, który obchodzi drugą rocznicę powstania.
Zapraszamy wszystkich, którzy towarzyszą nam od początku, a także tych, którzy wpadają do nas od niedawna. Spotkajmy się razem, powspominajmy i posnujmy plany na przyszłość. 
Do zobaczenia w piątek 15 grudnia, po obu stonach ulicy! (źródło: Facebook)

Witajcie!

Już 15 grudnia zapraszamy na premierę piwa „Adria” od Browar Szpicbródka w Tarantino. Craft beer & food

W browarze kontraktowym Browar Szpicbródka tworzy się piwa niebanalne. Jesteśmy pasjonatami piwowarstwa oraz historii Warszawy.
Produkujemy piwo najwyższej jakości jednocześnie przedstawiając nieznane ale fascynujące postacie, miejsca i wydarzenia z historii Stolicy.

Adria Vietnam Extra Stout – słodkie, ciemne, pełne piwo. Połączyliśmy Nasze piwo z dodatkiem specjalnym: kawą wietnamską, która dała aromaty wanilii, czekolady, orzechów idealnie komponujących się z zapachami słodów czekoladowych i palonych.

Adria – to najbardziej elegancka kawiarnia przedwojennej Warszawy. Papugi, kwiaty, dancing, amerykański bar oraz dobra kawa. To wszystko było w Adrii

Premierę uświetni degustacja kawy użytej do piwa. (źródło: Facebook)

Drodzy Goście!

Nie wszystkim udało nam się dotrzeć na targi do Lublina i napić nowości zBrowar Zakładowy, postanowiliśmy więc zaprosić browar do nas na kranoprzejęcie, takie kompletne, na 16 kranów, z zacną reprezentacją poniatowskiej ekipy i kuchnią nepalską zamiast wigilijnej (to przecież jeszcze tyle czasu*).

Szykujcie więc wątroby, kolędy i aparaty sensoryczne, bo już w piątek 15.12. odpalamy Wigilię Zakładową. Możecie się przebrać za postaci z etykiet, bylibyście piękni.

Zapraszamy!

* – Jeśli, przeczytawszy te słowa, spojrzysz na kalendarz i spanikujesz, bo nie masz prezentów, a to wcale nie tak znowu mało czasu, wpadnij 15.12. na Twardą, napić się dla odwagi. (źródło: Facebook)

Kolejny rok i nadal ktoś jest za młody na Heroda. A Herod nigdy nie był młody?
Tym razem do naszego świątecznego stoutu oprócz klasycznych już ziaren kakaowca i skórki pomarańczy dodaliśmy cejloński cynamon.

Będziecie mogli spróbować tej o to przepysznej mieszanki smaków i zapachów już 15.12.2017. O godzinie 20.00 wpinamy TOO YOUNG TO BE HEROD na Moniuszki 1a. Rezerwujcie terminy! (źródło: Facebook)

Za nami drugi rok, rok bardzo udany, pełny pozytywnych emocji i dobrych chwil. To już tradycja, że w każde urodziny chcemy dać od siebie trochę dobrego, ale ten rok będzie wyjątkowy, bo dołączy do nas solidna craftowa ekipa, która zgodziła się wziąć udział w CHARYTATYWNYCH ZAWODACH KULINARNYCH i tym samym wesprzeć Fundacja Odzyskać Radość, opiekującą się porzuconymi i chorymi dziećmi.

Do zawodów zaprosiliśmy 6 par, związanych z piwnym craftem.
Tych 12 śmiałków pokaże na żywo swoje kulinarne umiejętności i przygotuje dla Was 6 różnych jak oni kolacji.
Kolacja każdej pary złożona będzie z jednego dania dla dwóch osób (2 porcje), które do końca będzie dla Was tajemnicą. Do kolacji dorzucamy duże piwo.

DANIE SWOJEJ ULUBIONEJ PARY LICYTUJECIE NA AUKCJI ALLEGRO, A CAŁY DOCHÓD ZOSTANIE PRZEZNACZONY NA PODOPIECZNYCH FUNDACJI. (źródło: Facebook)

Christmas Party z Browarem Golem! Double Dybuk Barrel Aged!
Panie i Panowie!

  1. Drugie urodziny Browar Golem
  2. Premiera Double Dybuk Laphroaig Barrel Aged
  3. Kranoprzejęcie Golema.

To wszystko i jeszcze więcej na Christmas Party w Hoppiness zorganizowanym z okazji tak ważnej dla Browar Golem rocznicy 🙂 Dokładnie dwa lata temu Panowie z Golema uwarzyli swoje pierwsze piwo, Dybuka – czyli żytniego portera z solą. Trunek ten został znakomicie przyjęty a Browar Golem wdarł się przebojem w czołówkę polskiego piwowarstwa rzemieślniczego! Kilka miesięcy temu na rynku pojawił się Double Dybuk i to już był prawdziwy „sztos”. A teraz będziemy mieli okazję poznać jeszcze jedną odsłonę Double Dybuka: Laphroaig Barrel Aged. Czy trzeba namawiać do degustacji? 😉 Oczywiście nie musimy dodawać, że cała ekipa Browaru Golem będzie świętować u nas. Zapraszamy więc na toast za pomyślność oraz wspólne kolędowanie! (Tajemnicą poliszynela jest, iż Panowie z Golema są bardzo muzykalni ?) Jako, że to czas przedświąteczny, Patrizio przygotuje… uwaga… prawdziwy, tradycyjny, angielski Christmas Pudding! Z dodatkiem Double Dybuka oczywiście. Zaryzykujemy stwierdzenie, że w żadnym innym lokalu w Warszawie takiego smakołyku się nie dostanie. Czy trzeba zachęcać bardziej? Widzimy się 16 grudnia na Christmas Party z Browarem Golem! (źródło: Facebook)

Pomorskie

Ruchome święto pomorskiego piwowarstwa domowego już niedługo!
Obchodzimy je już po raz piąty 🙂
W czwartek 14 grudnia okaże się, kto zatriumfuje w tym roku. Który quadrupel bardziej przypomni belgijskie oryginały, który zachwyci aromatem ciemnych czy suszonych owoców, na którym pięknie zbuduje się piana, który wreszcie urzeknie i zniewoli swoją mocą?
Czy będzie to quadrupel Asi czy też Piotrka?
Zapraszamy na podjęcie ostatecznych decyzji w tym roku do Catheada!

Zapraszamy już od 18:00 – kto pierwszy, ten lepszy. W dniu bitwy głosującym zostaną wydane zaproszenia, które posłużą także jako karty do głosowania.

Wydarzenie pod patronatem Craft Beer Trail i we współpracy z Pomorskim Oddziałem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

SPONSORZY GŁÓWNI IMPREZY: browar PG4 i browar Olimp,
POZOSTALI SPONSORZY: sklep piwowarski Nomart, dystrybutor piwa Butelkowe, producent drożdży Fermentum Mobile. (źródło: Facebook)

Reklama