Tydzień temu z Przeglądem Piwnych Wydarzeń Tygodnia nie wyrobiłem się, za co przepraszam. Z drugiej strony z okazji Święta Porteru Bałtyckiego działo się na tyle dużo, że z pewnością bym jakieś wydarzenie przeoczył – a było ich ponoć ponad 50! Dlatego też publikację Przeglądu. Dziś jednak z nim wracam. Tym razem najważniejszym punktem na piwnej mapie Polski będzie Gdańsk z niedzielną premierą Jopejskiego z Olimpu. 

Reklama

Jeśli zauważycie, że nie wspomniałem o jakiejś imprezie w Waszej okolicy (lub której jesteście organizatorami), to dajcie mi proszę znać na email [email protected] lub w komentarzach tu na blogu. Przypominam, że na bieżąco wszystkie wydarzenia zamieszczam w prowadzonym przez siebie tu na blogu kalendarzu. Gorąco zachęcam do korzystania z niego :).

Dolnośląskie

Kontynuujemy eliminacje trzeciego sezonu PiwoWarZone! Kolejnym stylem będzie Sweet Stout (16A). O awans powalczy grupa B. Przyjdźcie i sprawdźcie, jak udały się piwa startującym piwowarom. Popróbujcie ich piw i wybierzcie trójkę najlepszych. Gwarantujemy pyszną zabawę wszystkim amatorom kraftu. (źródło: Facebook)

Kujawsko-Pomorskie

Jak to dobrze doczekać 3 urodzin z tak pokręconą knajpą jaką jest Prolog. 3 urodziny to już nie przelewki, musi się dziać i działo się będzie. 
Tym razem tylko jeden dzień, ale bardzo skondensowany – 
27 stycznia czyli sobota. Macie bardzo dużo czasu aby zrobić sobie wolne (jeśli go nie macie), odwiedzić nas i wspólnie świętować. 
A co tym razem przygotowaliśmy ?
Na 100% będą najpyszniejsze piwa na świecie, będzie też dobre ciacho i zaproszeni goście, a wśród nich Browar Golem. Nie zabraknie dobrej oprawy muzycznej i niespodzianek od nas dla Was. (źródło: Facebook)

Łódzkie

Zapraszamy na premierę kooperacyjnego piwa Browar Palatum i Browar Piwoteka oraz kranoprzejęcie palatumowymi piwami w Pub Piwoteka Narodowa! (źródło: Facebook)

Małopolskie

Pierwsze spotkanie OPPP w nowym roku.
Zapraszamy piwowarów domowych oraz wszelkich pasjonatów dobrego piwa na spotkanie. (źródło: Facebook)

PRACOWNIA PIWA W KUFLACH i WIDELCACH!

Kraftowe parowanie piwa z jedzeniem. 

W ramach atrakcji sesja smacznego jedzenia, dobrego piwa wraz z wykładem nt. piwa, jego historii i składników( godz.18:30- wymagana wcześniejsza rezerwacja)

Wieczorem (od godz.20 WSTĘP WOLNY) kranoprzejęcie Browaru Pracownia Piwa( z 8 kranów polejemy zacne piwka)

godz.18:30 (wymagana rezerwacja- ograniczona ilość miejsc)
Gotujemy 4 dania do 4 piw Tomka:-)

Menu:
1.piwo: All Inclusive- styl: SOUR FRUIT ALE
danie: Sałatka z gotowanej ośmiornicy z gravlaxem, kaparami, mango podana na puree z irgi

2.piwo:Amerykańska Desitka- styl: DESITKA
danie: Kotleciki cielęce podane na kremie z suszonych moreli i tymianku z pieczona pietruszką.

3.piwo: Hadra- styl: AIPA
danie: Burger z baraniny, mus paprykowy, salsa pomidorowa z imbirem, pomarańczami i kolendrą, chipsy ziemniaczane.

4.piwo: Devil Pact- styl: IMPERIAL SAISON
danie: Biała czekolada z imbirem, powidła śliwkowe, kozi ser, piernikowa kruszonka.

cena od osoby 99zł

OD godz.20 (wstęp wolny- nie jest wymagana rezerwacja miejsc)

KRANOPRZEJĘCIE + PREMIEROWE PIWO!!!

ZAPRASZAJĄ
Tomasz Rogaczewski Browar Pracownia Piwa
Helmut Kufle i Widelce
Paweł „Szopen” szef kuchni Kufle i Widelce

Rezerwacja miejsc na godz.18:30
[email protected]
Telefon 535 799 666, 501 465 078 (źródło: Facebook)

Mazowieckie

Poznajcie twórców Browar Wokanda:
Kamil Zych – współzałożyciel, piwowar i autor receptur
Elwira Zych – współzałożyciel, odpowiedzialna za finanse i inwestycje (a takie już planujemy we własny sprzęt)
i ich 3 piwa:
– Przesłuchanie Wstępne / Milk Stout / 13,5 BLG / 4,5% alk.
– Przesłuchanie Uzupełniające / Coffee Milk Stout / 13,5 BLG / 4,5% alk.
– Wniosek Dowodowy / American Pale Ale / 12,0 BLG / 4,5% alk.
„Pomysł na browar zrodził się z pasji do piwowarstwa domowego. Receptury, dopracowane z czasem wymagają jedynie przełożenia na większy garnek, którego używamy w browarze BeerLab, gdzie warzymy. Planujemy piwa łatwe i proste w odbiorze, ale również eksperymenty, hybrydy (już niebawem np. zabieramy się za West Coast WHEAT Ipa), a także kwasy.
Sama nazwa – Wokanda, oraz nazwy piw, związane są z wykształceniem piwowara, który nie odnalazł się w zawodzie prawnika, ale w biznesie idzie nieźle, a piwowarstwo kocha i szanuje :)” (źródło: Facebook)

Pomorskie

Ten komunikat jest przeznaczony dla wszystkich wielbicieli bitew piwnych (a te de facto nic wspólnego z przemocą nie mają), którzy z jednej strony zawsze rygorystycznie wyśledzą każdy milimetrowy skręt ze ścieżki „zadanych” piwnych styli konkursowych, lub z drugiej ― lubią pohasać na zbłąkanych szlakach receptur i są zawsze otwarci na każde nowe doznanie. Dla nich najważniejsza wiadomość to ta, gdzie i kiedy rozpoczniemy szósty sezon. Ale o tym za chwilę.

Ten komunikat jest też bowiem przeznaczony dla wszystkich, który jeszcze nie brali udziału w podobnym wyścigu, a chcą repertuar swoich zwykłych „wyjść na piwo” wzbogacić o coś więcej. Co zyskają? Entuzjastycznie przyjęci dołączą do grona ludzi z pasją, którzy się nią chętnie dzielą, no bo jak tu się nie podzielić piwem… Co stracą? Może kilku znajomych, z którymi nie już nigdy nie pójdą na… tu posłużymy się zgrabnym eufemizmem… „przedstawiciela białowieskiej fauny” lub dwa.

W czwartek 25 stycznia 2018 roku odbędzie się pierwsza bitwa kolejnego, a jest to, jak już wspomniano szósty, sezonu Piwowar Battle. Zabawę zainicjujemy przy szklaneczkach z American Brown Ale. Przy okazji pierwszej tegorocznej bitwy wracamy do miejsca, w którym hucznie i z pompą zakończyliśmy sezon piąty, czyli do pięknie usytuowanego nad Motławą Catheada. Zostaniemy w tych gościnnych progach przez cały czas trwania konkursu, więc zanotujcie od razu adres: Powroźnicza 19.

Tradycyjnie zapraszamy już od 18:00 – kto pierwszy, ten będzie miał więcej czasu na pełną smakowych uniesień degustację i kontemplację. Każdy, kto zechce pobrać i ocenić konkursowe próbki, a następnie zagłosuje na zwycięzcę, weźmie udział w emocjonującym losowaniu po ogłoszeniu wyniku. Stali bywalcy wiedzą, czemu jest tak emocjonujące, ale nie chcielibyśmy odkrywać wszystkich kart przed nowymi gości, których mamy nadzieję, nie zabraknie w Catheadzie!

Wydarzenie pod patronatem Craft Beer Trail i Piwolucji. SPONSORZY GŁÓWNI IMPREZY: browar DeFacto POZOSTALI SPONSORZY: Malteurop, Fermetum Mobile, Buddha Restaurant and Bar, Tawerna (źródło: Facebook)

Styczeń bez KRANOPRZEJĘCIA? Nie ma opcji! 

W ostatni weekend pierwszego miesiąca roku odwiedzi nas Browar Kazimierz, czyli krakowski browar, kilkukrotny medalista KPR 2017, twórca hitów takich jak Kazik, Kara Mustafy, czy też Żytko! 

Jakie piwa chłopaki wezmą ze sobą? Jeszcze nie zdradzimy, ale śledźcie czujnie wydarzenie, aby być na bieżąco!

Do zobaczenia w Spółdzielczym! (źródło: Facebook)

W dniu 27.01.2018 krany w Cathead Multitap Gdansk przejmuje Browar Palatum. Będziemy mieli przyjemność spróbować wybornych piw, w tym dwie premiery. 
Lista Piw dostępnych na kranoprzejęciu:
? 1. Oriza IPA (14,5 blg) (premiera) 
⭐ 2. Aparatus (APA, 12,5 blg) 
⭐ 3. Primus (WCIPA, 14,5 blg) 
⭐ 4. Secundus (Wheat IPA, 15,5 blg) 
⭐ 5. Illusio (Belgian Tripel, 18 blg) 
⭐ 6. Lupus (New Wave Oatmeal Stout, 13,5 blg) 
⭐ 7. Witbirus & Ananas (witbier lekko zakwaszany, 11,3 blg) 
⭐ 8. US (weizenbock, 18 blg,) 
⭐ 9. N44 (dunkel saison, 12,5 blg) 
⭐ 10. Vincentus (single trappist z owocami)
? 11. Aqua Regio (rye sour ale, 16,6%) (premiera)
⭐ 12. Immortalis American Barley Wine (24 BLG)

PS. Warto wspomnieć, że pod numerem 12 kryje się złoty medalista Konkursu piw rzemyślniczych Kraft Roku 2017 w kategorii mocne Ale – Immortalis, który zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienia smakoszy piwnych. (źródło: Facebook)

W dniu narodzin i śmierci Jana Hewelisza – 28 stycznia spotykamy się w pubie Pułapka na oficjalnej premierze długowyczekiwanego Jopenbier. 

Odtwarzanie receptury i historii piwa Jopejskiego dało nam niewyczerpalne pokłady radości i pasji! 

Zapraszamy i zachęcamy do oznaczania nas #browarolimp #jopejskie (źródło: Facebook)

Wielkopolskie

Któż nie lubi zimnego bursztynowego trunku z pianką?
Piwo, bo o nim mowa, to jeden z najbardziej znanych i lubianych napojów Polaków.
Serdecznie zapraszamy na oryginalną, niezapomnianą degustację wybranych polskich piw będącą wyjątkowym doznaniem zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych piwoszy.
Degustacje prowadzi jeden z lepszych polskich blogerów Piotr Wyrwas.
Degustacja będzie 27 stycznia 2018 r. godz. 19.00 
Cena 30 zł 
Zapisy w klubie. Ilość miejsc ograniczona.
DOBRA ZABAWA GWARANTOWANA!! (źródło: Facebook)

Reklama