1 WetHop

Nie jest to czas, w którym łatwo zabrać się za pisanie recenzji. Oczywiście mam tu na myśli to, co dzieje się na Ukrainie. Obserwacja tych wydarzeń zajmuje mi od wczoraj sporo czasu – jako, że studiowałem stosunki międzynarodowe, to temat ten jak najbardziej znajduje się w sferze moich zainteresowań. I niestety, nie wygląda to dobrze. Niemniej dziś postaram się zająć kolejnym piwem, którym będzie #1 WetHop z Browaru Lubrow.

W nowoczesnym piwowarstwie chmiel wykorzystuje się głównie w formie granulatu lub ekstraktu. Browar Lubrow zdecydował się jednak na użycie świeżej szyszki dostarczonej przez polskiego producenta PolishHops, która była własnoręcznie zbierana przez ekipę Lubrowa. W tym przypadku użyte zostały dwie odmiany: Książęcy i Zula.

Reklama

– Jest to gładka i kremowa podwójna ipa warzona na świeżych, zielonych szyszkach. Chmielona tylko na gorąco – pisze na etykiecie piwa #1 WetHop.

Ciekawie prezentuje się również zasyp tego piwa. Baza piwa została oparta o słody jęczmienne, słód owsiany, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki ryżowe i słód pszeniczny. To właśnie do obecności słodu owsianego i płatków owsianych nawiązuje określenie stylu zamieszczone na puszce, czyli oat cream double polish IPA. Jeśli chodzi o skład, to zaskoczyło mnie jedno – obecność laktozy, której kompletnie się tu nie spodziewałem. I w sumie nie wiem, po co ona została użyta. Zastosowanie chmielu wyłącznie na gorąco oznacza, że browar postawił raczej na goryczkę niż na aromat.

O Browarze:

Browar Lubrow powstał w 2012 r. i początkowo działał jako browar restauracyjny w Gdańsku. W 2020 r. Lubrow przeniósł się do kaszubskiej miejscowości Borcz, gdzie obok tamtejszego Hotelu Spichrz uruchomił wciąż niewielki browar, który – o dziwo – korzysta z linii do puszkowania.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa #1 WetHop:

woda, słody jęczmienne, słód owsiany, płatki owsiane, płatki pszenne, płatki ryżowe, słód pszeniczny, świeże szyszki chmielu odmian Książęcy i Zula, laktoza.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa #1 WetHop:

Styl: oat cream double polish IPA
Ekstrakt:
 19° Plato
Alk. obj.:
 7,5%
IBU:
 b/d
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 04.11.2022

Barwa: Ciemnozłocista, wpadająca w bursztyn
Piana: Umiarkowanie obfita, drobno- i średnio-pęcherzykowa.
Aromat: Słodowy, dość ciężkawy, w tle owocowo-ziołowa chmielowość.
Smak: #1 WetHop to piwo przede wszystkim słodowe i mam wrażenie, że trochę utlenione. Chmielowość wnosi z kolei zaskakująco intensywne nuty melonowe, wpadające w naftę. Finisz wyraziście goryczkowy. Goryczka intensywna, nieco długa, ale dość przyjemna.
Wysycenie: Umiarkowane.

1 WetHop

#1 WetHop to piwo – w mojej opinii – nie do końca udane. Ciężkie, słodowe i niestety trochę utlenione. Mimo to na szczęście nuty chmielowe – takie w typie białych owoców – jakoś się przebijają. Goryczka jest intensywna, trochę zalegająca. Laktozy nie wyczułem w smaku.

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej z Browarem Lubrow

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Wygląd:
75 %
Aromat:
72 %
Smak:
68 %
Poprzedni artykułAmerican barleywine nowością od Browaru Gościszewo
Następny artykułWieści Tygodnia #291
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
1095-lubrow-1-wethop#1 WetHop to piwo - w mojej opinii - nie do końca udane. Ciężkie, słodowe i niestety trochę utlenione. Mimo to na szczęście nuty chmielowe - takie w typie białych owoców - jakoś się przebijają. Goryczka jest intensywna, trochę zalegająca. Laktozy nie wyczułem w smaku.