fot. browar_kormoran/Instagram

Już za około dwa tygodnie, czyli w połowie października, na rynek trafi kolejna nowość z Browaru Kormoran z kategorii #sztosalert. Będzie nim dwuletni braggot z dodatkiem czarnego bzu oraz kawy zbożowej. Browar Kormoran właśnie ogłosił to na swoim profilu na Instagramie.

Braggot to hybryda piwa i miodu pitnego. Jak pisze na swoim blogu Dorota “Dori” Chrapek, jego brzeczkę przygotowuje się z miodu, słodu i chmielu. Zazwyczaj są to piwa mocne i bardzo mocne. Jak dotąd miałem okazję spróbować tylko jednego przedstawiciela tego stylu, którym był Braggot Barleywine z Browaru PERUN.

Będzie to trzeci po imperialnym porterze bałtyckim z suską sechlońską Imperium Prunum oraz po barley wine z jarzębiną Barlow Sorbus ekskluzywny mocarz z olsztyńskiego browaru.

Link do newsa na Instagramie:
https://www.instagram.com/p/BoRuAH8FAaB/