Fot. Browar Zamkowy Cieszyn/Facebook

Browar Zamkowy Cieszyn wypuszcza w ramach projektu Cieszyn Barrel Aged dwa nowe piwa. Będą to leżakowane w beczkach po bourbonie: imperialny porter bałtycki oraz sour barley wine.

– Oba piwa są wyjątkowe, dlatego postawiliśmy na unikalny wygląd naszych butelek – zastosowaliśmy papierowe etykiety oraz specjalną mieszankę laku, która nie tylko pięknie wygląda, ale też nie kruszy się przy ściąganiu! Lakowaliśmy sami, ręcznie, 100% rzemiosła! – informuje Browar Zamkowy Cieszyn.

Reklama

Jeśli chodzi o porter bałtycki to do beczek trafiła jego wzmocniona wersja o ekstrakcie 28° Plato i zawartości alkoholu 12,7%. Jak deklaruje producent, proces leżakowania stworzył w nim wyjątkowy bukiet suszonej śliwki, miodu, wanilii, maślanych ciasteczek i dębu.

Z kolei Sour Barley Wine Barrel Aged dzięki kilkumiesięcznemu dojrzewaniu w dębowych beczkach po bourbonie został wzbogacony o cechy kwaśno-owocowe i karmelowo-waniliowe.

Piwa trafiły do ręcznie lakowanych butelek o pojemności 0,33 litra, na które naklejono bardzo ładnie wykonane etykiety. Nowości będą również dostępne w zestawach ze szkłem degustacyjnym.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama