kormoran-bezglutennowe2-1Dobre piwo bezglutenowe to niewątpliwie rzadkość. Wiedzą to ci, którzy cierpią na nietolerancję tej konkretnej mieszaniny białek roślinnych (choroba ta znana jest pod nazwą celiakia) zwanej glutenem. Szacuje się, że na to schorzenie może cierpieć nawet jedna osoba na 80 (choć ostrożniejsze szacunki mówią o częstotliwości 1:300). Do niedawna wybór piw spod znaku przekreślonego kłosa był mocno ograniczony. Na polskim rynku dostępne były wówczas jedynie słabej jakości, wyprane ze smaku lagery. Obecnie sytuacja się trochę zmieniła. Piwo bezpieczne dla osób chorych na celiakię uwarzył m.in. Browar PINTA, czy też Van Pur. Pod koniec lutego na blogu pisałem o wypuszczeniu na rynek przez Browar Kormoran drugiego już w jego portfolio piwa bezglutenowego. Przypomnę, że pierwsze – BezglutenNowe #1 – bazuje na Kormoranie Jasnym, drugie zaś – BezGlutenNowe #2, które dzisiaj mam zamiar opisać, powstało na bazie Kormorana Ciemnego. Parametry zarówno piwa bazowego, jak i bezglutenowego, są identyczne.

BezGlutenNowe #2, tak samo jak Kormoran Ciemny, to ciemny lager, warzony z dodatkiem płatków owsianych (tego surowca w zasypie obu piw jest aż 19%!), które powinny wnieść do trunku aksamitną teksturę. Niska zawartość glutenu, mieszcząca się w normach pozwalających na bezpieczne spożycie przez chorych na celiakię, została osiągnięta za pomocą specjalnych enzymów, które rozkładają białka wywołujące nietolerancję na prostsze, które są już niegroźne dla organizmu chorej osoby. Zawartość pozostałego w piwie glutenu w kolejnych warkach piwa, według zapewnień producenta, ma być badana laboratoryjnie, bowiem jak czytamy na stronie dietabezglutenowa.pl:

Produkt bezglutenowy to produkt, w którym zawartość glutenu nie przekracza 2 mg w przeliczeniu na 100 g masy produktu (czyli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na 1 kg masy produktu lub też 20 ppm).

Styl: ciemny lager
Ekstrakt: 12,5%
Alk. obj.: 4,5%
IBU: b/d

Data przydatności do spożycia: 30.05.2016

Kolor: Ciemne, brązowe, zaskakująco mętne jak na Kormorana Ciemnego.
Piana: Średnia, choć całkiem trwała. Drobno-i średniopęcherzykowa. Piana tworzy szczątkowy lejsing.
Zapach: Wyraźnie słodkawy, karmelowo-kawowy z czekoladowym muśnięciem.
Smak: Na pierwszym planie lekko słodkawa kawa, z dodatkiem syropy karmelowego. Piwo jest wyraźnie aksamitne od płatków owsianych, dzięki temu dodatkowi posmak na dłuższą chwilę osadza się na podniebieniu. W tle wychodzi czekolada deserowa. Goryczka raczej niska w kierunku średniej, głównie palona.
Wysycenie: Nagazowanie piwa niskie w kierunku średniego.

kormoran-bezglutennowe2-3

kormoran-bezglutennowe2-4

Muszę przyznać, że Browarowi Kormoran wyszło naprawdę fajne i smaczne piwo – no, może dla mnie jest ciut za słodkie (co sugeruje już stosunek deklarowanej niskiej zawartości alkoholu do ekstraktu początkowego) i zbyt karmelowe, niemniej po piwie bezglutenowym spodziewałem się znacznie gorszego smaku. Tymczasem BezGlutenNowe #2 smakuje jak normalne, bardzo dobrej jakości ciemne piwo. Wychodzi na to, że olsztyński browar po raz kolejny mnie pozytywnie zaskoczył. Tak trzymać!

Cena: 5,00 zł za butelkę 0,5 l w stacjonarnym sklepie specjalistycznym