Spada sprzedaż alkoholowych piw dolnej fermentacji – informuje Portal Spożywczy, powołując się na analizę Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego oraz na raport firmy NielsenIQ. Lagery to gałąź branży piwowarskiej, która notuje obecnie największe spadki.

Zdaniem Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego można wyróżnić trzy główne przyczyny kryzysu – pandemię, rosnącą inflację oraz podwyżkę akcyzy. Nie bez znaczenia jest też wciąż rozszerzane przez browary portfolio, które wprowadzają do swojej oferty coraz więcej piw z kategorii „piwnych specjalności”. Coraz większą popularnością cieszą się też piwa bezalkoholowe.

Reklama

Branża piwowarska ma jednak nadzieję, że znoszone obostrzenia epidemiczne sprawią, że w tym roku sprzedaż w kanale HoReCa będzie lepsza niż w latach poprzednich. Wiele też będzie zależeć od pogody oraz od warunków makroekonomicznych, w tym m.in. od poziomu inflacji.

Więcej informacji:
https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/spada-sprzedaz-lagera-czy-wkrotce-straci-pozycje-lidera-na-rynku-piw,209166.html

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Reklama