Browar Zamkowy w Cieszynie, w którym pakiet większościowy należy do Grupy Żywiec, ogłosił na Facebooku, że wypuszcza dziś (tj. 23 maja) na rynek piwo o nazwie Witbier Cieszyński. Jest to bardzo dobra wiadomość, biorąc pod uwagę zbliżające się lato i świetnie orzeźwiający charakter tego piwa :).
Ciekawostką jest to, że zdjęcie udostępnione na Facebooku, jak również zamieszczony przy nim tekst, sugerują, że przy produkcji tego piwa użyto nie skórki gorzkiej pomarańczy (jak to jest z reguły w przypadku witbierów), lecz skórkę cytrynową. Ciekaw jestem, czy mam rację – jeśli tak, to dodatek ten może pozytywnie wpłynąć na pijalność tego trunku w upalne dni. Oczywiście jak na witbiera przystało, oprócz skórki cytrusowej do piwa trafiła także kolendra.
Jak widać na ujawnionym zdjęciu, Witbier Cieszyński jest piwem umiarkowanie mocnym – ponieważ deklarowana zawartość alkoholu wynosić będzie 4,9%, czyli dokładnie tyle samo co w przypadku klasyki stylu: recenzowanego niedawno przeze mnie piwa Hoegaarden Wit Blanche.