Za pośrednictwem Facebooka poznaliśmy na temat technicznych aspektów Browaru PINTA Barrel Brewing. Niedawno ruszyła zbiórka crowdfundingowa, która ma pomóc w realizacji tej inwestycji.

Składająca się z dwóch naczyń warzelnia będzie niewielka – będzie miała wybicie jedynie 8 hl. Do tego w fermentowni znajdzie się siedem zbiorników fermentacyjno-leżakowych o pojemności od 25 hl do 30 hl. Fermentownię uzupełnią dwa dodatkowe tanki umożliwiające blendowanie piw.

Tym, co uczyni ten browar wyjątkowy w skali naszego kraju, będzie instalacja do produkcji piw dzikich. Składać się będzie nanią taca chłodnicza do szczepienia brzeczki dzikimi drożdżami z okolic rzeki Soły, czyli tzw. coolship. Do tego w browarze stanąć mają dwa drewniane foedery o pojemności około 25 hl oraz 500 beczek.

Całość ma pozwolić na warzenie trzech linii piw – mocnych, dzikich oraz eksperymentów. Ma to być możliwe m.in. dzięki dwóm oddzielnym liniom rozlewniczom, co ma zapobiec zainfekowaniu dzikimi drożdżami piw “niedzikich”.

Browar PINTA Barrel Brewing ma powstać do 2021 r.