fot. Browar PINTA/Facebook

Dwa imperialne pastry stouty uwarzone w dwóch różnych browarach według tej samej receptury na piwo bazowe, ale z różnymi dodatkami, powstały w ramach kooperacji PINTY i Maltgardena.

W Browarze PINTA powstało zatem piwo z dodatkiem kakao w trzech formach: pokruszonego ziarna, całego ziarna oraz proszku kakaowego. Natomiast w Bytowie, gdzie warzy Maltgarden, powstał imperial pastry stout z wanilią w trzech postaciach: całych lasek wanilii burbońskiej z Madagaskaru, ekstraktu z wanilii oraz kawioru waniliowego.

fot. Malltgarden/Facebook

Oba piwa mają 30° Plato ekstraktu. Różnią się nieznacznie zawartością alkoholu – interpretacja PINTY ma 9,5% alkoholu, natomiast Maltgardena – 9,7%.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku