13723981_253650655021049_408959768753545745_oZ reguły w niedzielę staram się nie publikować tekstów na moim blogu, ale dziś zrobię wyjątek, bo zdecydowanie jest o czym napisać. Wczoraj, 5 października br., podczas Poznańskich Targów Piwnych ogłoszono wyniki największego, jak się okazało, konkursu piw w Polsce – a mianowicie Konkursu Piw Rzemieślniczych. Odbył się on już po raz 10. W tym roku udział wzięły 83 browary – łącznie międzynarodowe jury (30 sędziów z Polski, Holandii, Niemiec, Portugalii i Wielkiej Brytanii) oceniało 324 piwa w 30 kategoriach. 

Oprócz medali w poszczególnych kategoriach wybrane zostało najlepsze piwo konkursu – w tym roku tytuł Kraftu Roku przyznany został piwu Piotrek z bagien Funky Wild Fruit Wiśnia z Browaru Jan Olbracht Rzemieślniczy, które zresztą miałem okazję zrecenzować na blogu. Dużym sukcesem może pochwalić się szczeciński browar restauracyjny Wyszak, który zdobył aż cztery medale, w tym za piwo Oktoberfest, które na I Szczecińskim Festiwalu Piwa ponoć rozeszło się błyskawicznie. Trochę dziwi mnie brak w klasyfikacji medalowej piw z browaru Kormoran – zakładam więc, że z jakiegoś powodu jego ekipa nie wystawiła piw do tego konkursu.

KRAFT ROKU:
„Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia”- Krzysztof Juszczak – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy,

Laureaci w poszczególnych kategoriach:

1. Brytyjskie Ale (9-15°Plato)
Miejsce I: „Orzechowy Gaj”- Adam Czogalla – Browar Perun
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

2. Mocne Ale (15-30°Plato)
Miejsce I: „Basior” – Adam Śmiglak – Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: „Dudziarz” – Przemysław Leszczyński- Browar Profesja
Miejsce III: „Outd Heyn” – Derek Walsh – Hoop Brouwerij

3. Porter/Stout (9-18°Plato)
Miejsce I: „Kawko i Mlekosz” – Łukasz Gustkiewicz – Piwowarownia
Miejsce II: „Kuźnia Piwowarów Milk Stout” – Michał Białozór i Krzysztof Juszczak – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce III: „City Stout” – Adam Gajewski – Browar Sancti Lukas

4. Imperialny Stout/Porter (18-30°Plato)
Miejsce I: „WRCLW Rye RIS Barrel Aged Series” – Mateusz Gulej – Browar Stu Mostów
Miejsce II: „Komes RIS”– Lidia Stępień – Browar Fortuna
Miejsce III: „Kraina Welesa” – Adam Czogalla – Browar Perun

5. Amerykańskie Ale (10-14°Plato)
Miejsce I: „NO I PA!”- Leszek Gaszka – Browar Brewera
Miejsce II: „Labirytm APA” – Jacek Domagalski – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Luzy Rajtuzy” – Łukasz Jajecznica – Browar Podgórz

6. American IPA (14-18°Plato)
Miejsce I: „Mocna Góra”- Leszek Jasiński – Piekarnia Piwa
Miejsce II: „Break Oatmeal IPA” – Mateusz Kupracz – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Califia” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli

7. Imperial/Double IPA (18-22°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Double Trouble” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce III: nie przyznano

8. Black IPA/Cascadian Dark Ale (14-22°Plato)
Miejsce I: „Salamander Black IPA” – Mateusz Gulej – Browar Stu Mostów
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Blackcyl” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli

9. Pozostałe IPA (14-22°Plato)
Miejsce I: „Jaśnie Pian” – Mariusz Marek – Browars
Miejsce II: „Parobek Dworski” – Jacek Michna – Browar Łańcut
Miejsce III: „Pan IPAni” – Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli

10. Bawarskie Pszeniczne (10-20°Plato)
Miejsce I: „Pszeniczne”- Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce II: „Rudolf”- Wiktor Saczuk – Browar Jana
Miejsce III: „Golden Weizen” – Łukasz Szwed – Browar Złoty Pies

11. Pils (10-14°Plato)
Miejsce I: „Pils” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce II: „Bydgoskie Sesyjne” – Piotr Andres – Browar Osowa Góra
Miejsce III: „Pils” – Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot

12. Jasny Lager (10-14°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

13. Bursztynowy Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: „Rosalie” – Dawid Bąk – Bierhalle Royal Wilanów
Miejsce II: „Oktoberfest” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: „Rudawskie” – Jarosław Kądziela i Czesław Dziełak – Browar Miedzianka

14. Ciemny Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: „Czarna Dziura” – Ziemowit Fałat – PINTA

15. Koźlak (16-20°Plato)
Miejsce I: „Browar Amber Koźlak” – Roman Kotlewski i Paweł Kozica – Browar Amber
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

16. Porter Bałtycki (18-25°Plato)
Miejsce I: „MENTOR”- Łukasz Łazinka – Browar ReCraft
Miejsce II: „Komes Porter Bałtycki-Płatki dębowe”- Lidia Stępień – Browar Fortuna
Miejsce III: „Baltic Smoked Porter 24 BA” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa

17. Witbier (10-15°Plato)
Miejsce I: „Witbier” – Jacek Domagalski – Browar Nepomucen
Miejsce II: „Witek” – Piotr Andres – Browar Osowa Góra
Miejsce III: „Dioblina” – Leszek Jasiński – Piekarnia Piwa

18. Belgijskie Ale (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

19. Belgijskie Mocne Ale (16-24°Plato)
Miejsce I: „Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: „Oktavio” – Wiktor Saczuk – Browar Jana
Miejsce III: nie przyznano

20. Saison (10-16°Plato)
Miejsce I: „Otwarcie Sezonu”- Piotr Sosin – Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: „Moszaw” – Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński – Browar Golem
Miejsce III: „Saison” – Jacek Domagalski – Browar Nepomucen

21. Sour Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Flanders Red Ale”- Paweł Fityka – Minibrowar Reden Chorzów
Miejsce III: nie przyznano

22. Brett Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Rzeźnik” – Przemysław Leszczyński – Browar Profesja
Miejsce II: „Wyścigi” – Michał Krupa – Browar Bazyliszek
Miejsce III: „Widawa Brett Ale” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa

23. Piwo z owocami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia” – Krzysztof Juszczak – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: „Po godzinach APPLE WHEAT” – Paweł Kozica i Roman Kotlewski – Browar Amber
Miejsce III: „Raspberry Golden Weizen” – Łukasz Szwed, Paweł Kąkol i Wojciech Sulikowski – Browar Złoty Pies

24. Piwo miodowe (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Piernikowy Foch” – Krzysztof Juszczak i Mirosław Gałka – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: „Hops and Juniper Mead” – Michał Imbiorowicz – Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce III: nie przyznano

25. Piwo z warzywami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Dyniowe” – Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: „Pumpkin Ale” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
Miejsce III: „Pszeniczny blond z rabarbarem i truskawką” – Jakub Piesio – Browar Maryensztadt

26. Piwo z dodatkami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Miś Wojtek” – Adrian Kukuła – Browar Wrężel
Miejsce II: „Shogul”- Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski – Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: „Balios” – Michał Godziemba-Srokowski – Browar Srokowski

27. Piwo Grodziskie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „W stylu grodziskie” – Jacek Domagalski – Browar Nepomucen
Miejsce III: „Piwo z Grodziska z herbatą Sencha Earl Grey” – Magdalena Hutniczak – Browar w Grodzisku

28. Piwo Dymione (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Smoked Porter” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
Miejsce II: „Nafciarz Dukielski” – Mateusz Górski i Marek Zajdel – Brokreacja
Miejsce III: „Dymione” – Michał Legień – Browar Węgrzce Wielkie

29. Piwo Żytnie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: „Deer Beard” – Grzegorz Durtan – Deer Bear
Miejsce III: „WRCLW Roggenbier” – Mateusz Gulej – Browar Stu Mostów

30. Wood&Barrel Aged Beer (brak widełek °Plato)
Miejsce I: „Barrel Nygus”- Wojciech Solipiwko – Browar Solipiwko
Miejsce II: „Barley Wine 27,5 Bourbon BA”- Łukasz Lis i Marcin Olszewski – Doctor Brew
Miejsce III: „Kord Whiskey Barrel” – Krzysztof Juszczak – Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy

Wyróżnionym browarom gorąco gratuluję! 🙂