Tomyski

Pilsy należą do moich ulubionych lagerów – mam tu oczywiście na myśli te piwa, które faktycznie są pilsnerami, a nie tylko z nazwy ;). Niestety o dobrego przedstawiciela tego stylu nie jest wcale tak łatwo – szczególnie wśród koncernów. Również w krafcie bywa z tym różnie, ale zdarzają się perełki. Dziś mam okazję przetestować kolejnego kraftowego pilsa, którym jest Tomyski z Browaru Funky Fluid.

Tomyski to — jak sama nazwa wskazuje — pils, który został nachmielony na zimno właśnie tą polską odmianą, która po wybuchu piwnej rewolucji została niejako na nowo odkryta. Jest ona uprawiana od blisko 40 lat i klasycznie była stosowana w piwie grodziskim, które po zamknięciu browaru w Grodzisku niemalże całkowicie zniknęło. Odmiana ta zalicza się do grupy chmieli aromatycznych i wnosi takie aromaty jak: ziemisty, kwiatowy, ziołowy i trawiasty.

Reklama

Etykieta dzisiejszego piwa podoba mi się. Utrzymana jest w zielonych barwach, a zamieszczone na niej informacje przedstawione są w sposób czytelny. Zabrakło mi jedynie informacji o ekstrakcie. Jeśli chodzi o skład, to ciekawostką jest dla mnie użycie płatków ryżowych, które stosuje się dla rozjaśnienia piwa i „wysmuklenia” jego smaku.

Browar Funky Fluid ma w swojej ofercie serię pilsów chmielonych na zimno różnymi odmianami chmielu. To będzie jednak pierwsze tego typu piwo od ekipy FF, które pojawia się na Portalu o Piwie. Ba, jeśli się nie mylę, będzie to pierwszy testowany przeze mnie lager od Browaru Funky Fluid. Ot, taka ciekawostka :).

O Browarze:

Browar Funky Fluid ruszył w 2018 r. jako projekt Michała Langiera i Karola Mizielskiego. Z czasem do ekipy dołączył do nich Grzegorz Korcz. W 2021 r. browar ten wypuścił na rynek mnóstwo premier. Obecnie Funky Fluid specjalizuje się w mocno chmielonych hazy „ipkach” oraz w pastry sourach.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Tomyski:

woda, słód jęczmienny, płatki ryżowe, chmiel, drożdze.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa Tomyski:

Styl: pilsner
Ekstrakt:
b/d
Alk. obj.:
 5%
IBU:
 3/5 w skali własnej browaru
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 11.04.2023

Wygląd: Złociste, wyraźnie opalizujące, lekko zamglone.
Piana: Niska, szybko opada do lekko zarysowanej obrączki i jednej niewielkiej wyspy unoszącej się na powierzchni piwa.
Aromat: Czysty, chmielowy, w tle delikatne, zwiewne nuty słodowe.
Smak: Dobry pils. Tomyski to pils przede wszystkim chmielowy, intensywnie ziołowy, z niuansami kwiatowymi. Baza słodowa jest czysta, lekka, przez co piwo jest bardzo orzeźwiające i sesyjne. Na finiszu mocna i dość długa goryczka. Smakuje mi!
Wysycenie: Dość wysokie.

Tomyski

Bardzo fajny pils. Tomyski to piwo wyraźnie chmielowe, z intensywną goryczką na finiszu. Baza słodowa jest z kolei lekka i czysta, bez zbędnych posmaków. Wszystko to sprawia, że jest to trunek bardzo sesyjny, orzeźwiający. Smakowało mi :).

Cena: nie pamiętam

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Wygląd:
74 %
Aromat:
80 %
Smak:
85 %
Poprzedni artykułDwa polskie browary z medalami na European Beer Challenge
Następny artykuł#1143: Profesja – Pirat
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
1143-funky-fluid-tomyskiBardzo fajny pils. Tomyski to piwo wyraźnie chmielowe, z intensywną goryczką na finiszu. Baza słodowa jest z kolei lekka i czysta, bez zbędnych posmaków. Wszystko to sprawia, że jest to trunek bardzo sesyjny, orzeźwiający. Smakowało mi :).