Ožujsko RezanoPół roku temu miałem okazję recenzować całkiem niezłe chorwackie koncernowe piwo – Tomislav z Zagrebačka Pivovara, które czasami bywa przypisywane do porterów bałtyckich. Choć akurat nie jest to wg mnie do końca prawidłowe, głównie z uwagi na ciut za niski ekstrakt. Wspominam dziś o nim nieprzypadkowo, a to dlatego, że bohaterem dzisiejszej recenzji jest Ožujsko Rezano, czyli miks standardowego jasnego lagera Ožujsko oraz właśnie wspomnianego wyżej Tomislava. Rezano po chorwacku znaczy tyle co „rżnięte” lub „rzezane” i w przypadku piwa jest to naprawdę fajna ciekawostka pośród nudnej europejskiej klasyki. 

Piwo rżnięte (lub rzezane) to mieszanka piwa jasnego i ciemnego – zwykle pół na pół. Klasycznie podawane jest ono w bardzo charakterystyczny sposób – tak, aby w szklance był wyraźny podział na jasną i ciemną połowę. Osiąga się to za pomocą różnicy temperatury poszczególnych piw oraz umiejętnemu nalewaniu. W handlu spotyka się natomiast komercyjne wersje tego rodzaju trunków. Jako, że mieszanie jasnego i ciemnego lagera, następuje jeszcze w browarze przed rozlewem, to tak naprawdę niewiele (albo wcale) różnią się od popularnego w Czechach półciemnego, czyli polotmavego.

Reklama

O samym browarze pisałem już wcześniej – jest to już trzecie recenzowane przeze mnie piwo firmowane przez Zagrebačka Pivovara. Oprócz Tomislava swego czasu opisywałem również Ožujsko Amber, które może okazać się produktem podobnym do Rezano. Wszystko zależy, czy proporcje zostały ustalone na odpowiednim poziomie i czy rżnięte nie okaże się po prostu nadmiernie rozcieńczonym mocnym ciemnym lagerem.

Ožujsko Rezano, uwarzony w największym zagrzebskim browarze, ma w sobie 70% Ožujsko Svijetlo oraz 30% Tomislava. Muszę przyznać, że ilekroć jestem w Chorwacji to z jasnych koncernowych lagerów właśnie jasne Ožujsko smakuje mi najlepiej, w odróżnieniu od niepijalnego Karlovačko. Wyróżnia się tym, że jest raczej wytrawne, o czystej bazie słodowej, z wyraźnie – jak na przemysłowe warunki – zaznaczoną goryczką. Jak więc wyszło połączenie tych dwóch stosunkowo niezłych piw?

Styl: ciemny lager
Ekstrakt:
 13,7%
Alk. obj.:
 5,9%
IBU:
 b/d

Data przy­dat­no­ści: 17.04.2018

Kolor: Brązowe, pod światło głęboko rubinowe.
Piana: Bardzo ładna, obfita i całkiem trwała.
Zapach: Słód, kawa i odrobina ziołowego chmielu.
Smak: Kawowy, z czekoladowym uzupełnieniem. Ožujsko Rezano to piwo dość słodkie, ale nie treściwe. Goryczka niska.
Wysycenie: Wysokie w kierunku średniej.

Ožujsko Rezano

Przed otwarciem butelki spodziewałem się, że Ožujsko Rezano będzie piwem tak ze dwa tony jaśniejszym. Jednak Tomislava jest na nim na tyle dużo, że ciemne nuty mocno zdominowały całość, dzięki czemu z tego połączenia powstał przyzwoity, choć niczego nie urywający, ciemniak. Wyszło przyjemnie i łagodnie, czyli tak, jak być powinno w przypadku produkcji koncernowej, której owoce muszą dotrzeć do jak najszerszej grupy odbiorców. Jeśli będziecie w Chorwacji w miejscu, gdzie krafty nie dochodzą, spokojnie po Ožujsko Rezano sięgnąć możecie. Do obiadu jak znalazł.

Ocena: 3,9/5
Cena: 7,49 kun chorwackich (około 4,20 zł) za 0,5 litra w markecie w Chorwacji

Reklama