fot. Browar Zamkowy Cieszyn/Facebook

Maciej Osiński jest autorem receptury piątego piwa uwarzonego w ramach warzonej w Browarze Zamkowym Cieszyn we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych serii “Kiedyś w garze, teraz w browarze”. Najnowsze piwo – Biała Dama Cieszyńska – reprezentuje historyczny styl albae cerevisiae.

Piwo, które zostało uwarzone na dużą skalę w Cieszynie, wcześniej zajęło II miejsce na Flisackim Konkursie Piwowarów Domowych w 2017 r.

Albae Cerevisiae pochodzi z terenu Pomorza i Kujaw. Historycznie było to piwo w 100% pszeniczne, do którego oprócz chmielu dodawano mieszankę specjalnie dobranych ziół. Jak dotąd w Polsce temat warzenia tego stylu był podejmowany jedynie przez dwa browary: Czarną Owcę oraz Browar Jan Olbracht Staromiejski.

Biała Dama Cieszyńska ma 13° Plato ekstraktu i 5,4% alkoholu objętościowo.


Przypominam, że na moim blogu trwa głosowanie na Nowość Miesiąca. W specjalnie przygotowanym formularzu można wybrać trzy najciekawsze piwa, które pojawiły się w minionym miesiącu.

Link do ankiety:
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/nowosc-lipca-glosujemy/