fot. Viking Malt/Facebook

Ekipa z browaru Baatbryggeriet przyjechała do Polski, aby w Browarze Spółdzielczym uwarzyć tradycyjne norweskie piwo. W warzeniu wzięły udział inne znane osoby polskiej sceny kraftowej, biorące udział w projekcie Podróże Wesołej: Tomasz Patzer, Maciej Piaszczyński, Norbert Karwowski, Janusz Golisowicz oraz Paweł Leszczyński.

Ta oryginalna kooperacja zaowocuje dość niezwykłym piwem, którego warzenie trwało aż trzy dni. Co ciekawe, część brzeczki nie była w ogóle gotowana. Do piwa dodano wywar z jałowca i gałęzi olchy, a zamiast chmielu zastosowany został krwawnik. Całość zostanie przefermentowane drożdżami ze szczepu kveik, które potrafią pracować w naprawdę wysokich temperaturach, jednocześnie nie produkując nieprzyjemnych związków chemicznych.

Galeria zdjęć z warzenia dostępna jest na fanpejdżu słodowni Viking Malt:
https://www.facebook.com/pg/SlodowniaStrzegom/photos/?tab=album&album_id=1693037467406614