fot. Browar Wrężel/Facebook

Browar Wrężel ogłosił w poniedziałek swoje najnowsze piwo, które może przykuć uwagę miłośników whisky z Islay. Tą nowością jest Peatland – torfowy imperial stout z dodatkiem wędzonej herbaty.

W zasypie tego piwa znalazł się belgijski słód Château Whisky, zawierający zwykle – wg informacji dostępnych w sklepach internetowych – od 30 do 45 ppm dymu. Wymieniony on został na samym początku składu, zatem najprawdopodobniej jest go najwięcej. Sugeruje to, że piwo będzie całkiem wyraźnie torfowe.

Dodatkowo, dla podbicia nut wędzonych, do Peatlandu dodano wędzoną korzeniami bambusa herbatę Lapsang. Trunek nachmielono amerykańskim chmielem Columbus.

Peatland ma 24,5° Plato i 10,3% alkoholu. Piwo jest już dostępne w sklepie internetowym Browaru Wrężel.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku