Lubię stouty. Ostatnio sporo się ich pojawia tu na portalu. Obecnie spora ich milk stouty pod różnymi postaciami, z różnymi dodatkami. Browar Brofaktura postanowił jednak pójść inną drogą i postanowił uwarzyć foreign extra stout, przefermentować go niestandardowymi, belgijskimi drożdżami oraz dodać do niego skórkę pomarańczy. Tak powstał Belgian Stout ze skórką pomarańczy.
Stouty są zazwyczaj fermentowane dość neutralnymi drożdżami górnej fermentacji, które nie pozostawiają po sobie zbyt wielu dodatkowych związków, takich jak estry, czy fenole. Smak tego rodzaju piw powinien opierać się przede wszystkim na ciemnych i palonych słodach. Użycie do stouta drożdży, które znane są ze swojego bardzo charakterystycznego profilu jest decyzją ciekawą i dość odważną.
Zobaczymy, jak to wyjdzie – belgijskie drożdże w zależności od konkretnego szczepu i warunków mogą dawać sporo estrów w typie banana i brzoskwini, moreli lub też przyprawowe fenole. Ciekaw jestem, jak będzie w tym przypadku. Z kolei skórka pomarańczy jest charakterystycznym dodatkiem do innego wywodzącego się z Belgii stylu, jakim jest witbier. Czasem dodawana jest też do innych rodzajów piwa, takich belgian pale ale, czy belgian strong ale.
Etykieta piwa Belgian Stout ze skórką pomarańczy podoba mi się. Jest czytelna – mamy tu sporo kontrastów, projekt ten utrzymany jest w czarno-pomarańczowo-białych barw. Browar Brofaktura umieścił sporo informacji, chociaż mnie osobiście zabrakło wysokości ekstraktu.
O Browarze:
Brofaktura to restauracja mieszcząca się w zabytkowej Hali Targowej w centrum Siedlec. Lokal wystartował w październiku 2015 r. Browar dysponuje warzelnią o wybiciu 5 hektolitrów, trzema tankofermentorami o pojemności 10 hektolitrów oraz 8 tanków leżakowych. Piwowarem w Browarze Brofaktura jest Bartłomiej Imieliński. Debiutanckim piwem był dry stout Black Jack, który zdobył brązowy medal konkursu „Golden Beer Poland 2015”.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Data przydatności do spożycia: 18.05.2022
Wygląd: Czarne, klarowne.
Piana: Brązowawa, niezbyt obfita, ale drobna. Umiarkowanie trwała – szybko opada do wyraźnie odznaczającej się, dość grubej obrączki.
Aromat: Kawowe, czekoladowe i wyraźnie fenolowe, przyprawowe.
Smak: Ciekawe – już w pierwszym łyku można wyczuć sporo belgijskich fenoli – przyprawy takie jak goździki i gałka muszkatołowa. Dalej pojawia się przyjemna gorzka czekolada oraz pełna w smaku kawa o profilu czekoladowo-owocowym. W tle akcenty pomarańczowe. Finisz przyjemnie goryczkowy, palony.
Wysycenie: Umiarkowane.
Belgian Stout ze skórką pomarańczy to dobre piwo. Po raz kolejny Browar Brofaktura mnie zawiódł. Podesłał mi piwo, które daje wszystko to, co powinno dać. Jest tu sporo ciemnych, palonych nut, są belgijskie fenole oraz pomarańcza. I muszę przyznać, że to wszystko całkiem spoko się ze sobą komponuje. Bardzo ciekawe piwo.
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej z Browarem Brofaktura