#508: BIAŁY – Bursztynowa Pasja

0
100
Bursztynowa Pasja

Wiele wskazuje na to, że w tym roku padnie rekord pod względem liczby otwartych nowych browarów – do jego pobicia brakuje już bodaj tylko czterech debiutów. Część tegorocznych debiutantów pojawiła się już na moim blogu – prym pod tym względem wiedzie Hoppy Beaver. Dziś zajmę się kolejnym nowym browarem, a mianowicie podbiałostockim niewielkim Browarem BIAŁY, którego sześć piw – dzięki uprzejmości właściciela Sławomira Ignatiuka – kilka dni temu trafiło w moje ręce. Na pierwszy ogień wziąłem amber ale o nazwie Bursztynowa Pasja

Wybór nie był prosty – każde piwo jest w innym stylu: IPA, weizen, weizenbock, irish red ale, milk stout oraz bohemie amber ale. Bursztynowa Pasja moją uwagę przykuła użytą w tym piwie odmianą chmielu, czyli Bohemie. A to dlatego że pierwszy raz się z nią spotykam. W sumie nic dziwnego, bo jak czytam w internecie, to jest to nowa (z 2010 r.) pochodząca z Czech odmiana, która cechuje się kwiatowym, roślinnym aromatem. Bohemie powstało z połączenia czeskich odmian Saaz oraz Sladek. Z powodzeniem chmiel ten może być zamiennikiem dla niemieckiego Perle oraz polskiej Sybilli. 

Sam styl, w jakim uwarzona została Bursztynowa Pasja, czyli amber ale, nie należy do najbardziej spektakularnych. Znacznie częściej spotkać go można w wersji american, chmielonej amerykańskimi odmianami chmielu. Jest to zwykle ciemniejsza, bardziej karmelowa, czasem mocniej nachmielona wersja pale ale’a.

Bursztynowa Pasja
fot. Browar BIAŁY

Browar BIAŁY ruszył w lutym 2018 r., choć pierwsze piwa do sklepów trafiły dopiero w maju. Działający we wsi Łyski koło Białegostoku (gmina Choroszcz) browar dysponuje warzelnią o wybiciu 5 hl. Do jego wyposażenia należą: kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej, a także sześć zbiorników cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl. 

Na etykiecie (której projekt może nie olśniewa, ale ma ona fajną, matową fakturę oraz jest jak najbardziej czytelna) recenzowanego dziś piwa producent określa jego smak jako bogaty, owocowy, z nutami karmelowo-chmielowymi, nieco goryczkowy. W opisie aromatu pojawia się natomiast niewielka ilość kawy. Goryczka jest nienachalna, umiarkowana. Co ciekawe, Browar BIAŁY wszystkie swoje piwa butelkowe poddaje procesowi refermentacji. Sam Sławomir Ignatiuk ma 10-letni staż jako piwowar domowy i – jak podkreśla w swoim browarze chce warzyć takie piwo, jakie sam chce wypić. 

Styl: amber ale
Ekstrakt:
 12° Plato 
Alk. obj.:
 5,5%
IBU:
 według opisu na etykiecie – umiarkowana

Kolor: Ciemnobursztynowe, miedziane. Klarowne. 
Piana: Niska, ale drobna i całkiem trwała. Koloru złamanej bieli. 
Aromat: Karmelowy, lekko kawowy, delikatnie kwiatowy. 
Smak: Piwo jest wytrawne. Jest też w nim jednak sporo karmelu, nieco kawy. Są też estrowe owoce, kwiaty. Goryczka umiarkowana, ziołowa – przyjemna. 
Wysycenie: Niskie.

Bursztynowa Pasja
Bursztynowa Pasja

Bursztynowa Pasja to porządnie wykonane amber ale, do którego ciężko się przyczepić. Jest mało spektakularnie, ale stylowo – a właśnie o to w tym piwie chodzi. Myślę, że recenzowane dziś amber ale świetnie sprawdziłoby się w połączeniu z codziennymi posiłkami. Niezły debiut na moim blogu :). 

Cena: otrzymane w ramach współpracy z Browarem BIAŁY