Chmielowy zAPAł

Browar BIAŁY zadebiutował na Chmielniku Jakubowym ponad półtora roku temu. Było to możliwe dzięki uprzejmości właściciela Sławomira Ignatiuka, który podesłał mi kilka piw. W szczecińskich sklepach specjalistycznych chyba ich nie widziałem, dlatego też jest wielce prawdopodobne, że gdyby mi ich nie przysłano, to bym ich nie spróbował :). Ostatnio korzystając z tego, że robiłem zakupy przez internet, Browar BIAŁY ponownie trafił w moje progi w postaci american pale ale pn. Chmielowy zAPAł.

American pale ale, czyli popularna APA, to styl, który regularnie pojawia się na łamach Chmielnika Jakubowego. Lubię go, choć rzadko kiedy wyrywa mnie z butów. Ot, zazwyczaj są to przyjemne, dość lekkie piwa z wyraźnym aromatem chmielowym. Nie lubię jednak, gdy smak jest przytłoczony słodowością, co niestety się zdarza szczególnie w przypadku niezbyt dobrze przeprowadzonej pasteryzacji. Łatwo tym zepsuć american pale ale’a.

Chmielowy zAPAł to jednak piwo niepasteryzowane, więc tym samym odpada jeden z czynników, mogących pogorszyć jego smak (zakładając, że nie będzie w nim żadnej infekcji). Mam nadzieję, że trunek ten nie będzie zbyt słodowy, karmelowy – na szczęście słód carapils został podany na etykiecie na ostatnim miejscu (po pale ale’u, pilzneńskim i pszenicznym). Interesująco prezentuje się natomiast zestaw użytych odmian chmielu – są to: amerykańskie Mosaic (<3) i Amarillo oraz polska Iunga.

Chmielowy zAPAł został uwarzone wg receptury piwowara domowego Sylwestra Olszewskiego.

Browar BIAŁY ruszył w lutym 2018 r., choć pierwsze piwa do sklepów trafiły dopiero w maju. Działający we wsi Łyski koło Białegostoku (gmina Choroszcz) browar dysponuje warzelnią o wybiciu 5 hl. Do jego wyposażenia należą: kadź zacierno-filtracyjną, kadź warzelną z whirpoolem oraz zbiornik wody gorącej, a także sześć zbiorników cylindryczno-stożkowych o łącznej pojemności 60 hl. 

Skład piwa Chmielowy zAPAł:

woda, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże piwowarskie.

Parametry piwa Chmielowy zAPAł:

Styl: american pale ale
Ekstrakt:
 12° Plato
Alk. obj.:
 5,2%
IBU:
 umiarkowana

Data przydatności: 09.07.2020

Kolor: Jasnozłociste, opalizujące.
Piana: Bardzo ładna. Drobna, gęsta i puszysta. Bardzo trwała, wręcz betonowa.
Zapach: Chmielowy. Cytrusowo-ziołowy, z nutką mosaicowych białych owoców, nafty. W tle przyjemna zbożowość.
Smak: Chmielowy zAPAł to piwo rześkie, smukłe. Takie american pale ale’e lubię :). Piwo jest wyraźnie chmielowe – głównie cytrusowe (cytryna) i nieco owoców tropikalnych. Mosaic jest wyczuwalny bardziej w aromacie niż smaku. W tle sporo zbożowości, która jednak nie sprawia wrażenia przytłaczania, jak to bywa w przypadku przepasteryzowanych APA. Goryczka jest zaznaczona – faktycznie umiarkowana, a nawet powiedziałbym, że nawet trochę poniżej średniej.
Wysycenie: Umiarkowane, może ciut poniżej średniego.

Chmielowy zAPAł
Chmielowy zAPAł

Spoko piwo. Chmielowy zAPAł bardzo ładnie się prezentuje – zarówno pod względem wyglądu (świetna piana, zachęcający do spróbowania kolor piwa), jak i aromatu oraz smaku. Na szczęście jest to jedno z tych american pale ale’i, w których balans jest przesunięty w kierunku chmielu – piwo jest wytrawne i smukłe. W smaku największą robotę robi zaś Mosaic, którego uwielbiam :). na pewno jest to jedno z lepszych piw Browaru BIAŁEGO, spośród tych które miałem okazję próbować.

Cena: 8,16 zł za 0,5 litra w sklepie internetowym

PRZEGLĄD RECENZJI
Wygląd:
90 %
Aromat:
82 %
Smak:
85 %
Poprzedni artykułIV Szczecin Beer Fest przełożony na nieokreślony termin
Następny artykułBuzdygan Turborozkoszy trafia na rynek
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.