Old LagerDla Łukasza Lisa i Marcina Olszewskiego – twórców Browaru Doctor Brew – od samego początku ich piwnej przygody jednym z idoli światowej sceny piwowarskiej był powstały w 1996 r. brytyjski browar Moor Beer Co. Obecnie jedno z ich wieloletnich marzeń ziściło się i w kooperacji z Justinem Hawke’iem, właściciela Moor Beer Co., uwarzone zostało bardzo ciekawe piwo – Old Lager. Jak sama jego nazwa wskazuje, jest to hybryda lagera z old ale’em. Ciekaw jestem, jak Doctorom udał się ten eksperyment “pożenienia” tych dwóch piwowarskich światków.

Old ale, na temat którego recenzowany dziś napitek jest wariacją, to brytyjskie dość mocne, bursztynowe lub ciemne piwo górnej fermentacji, które było poddawane długiemu leżakowaniu w beczkach. Dzięki temu nabierało ono wielu charakterystycznych cech utlenienia – tj. nut wiśni, śliwki, czerwonych owoców itp., które w połączeniu przypominają smak innych alkoholi, takich jak np.: Sherry, Porto albo Madeira. Poza nutami utlenienia dominować zdecydowanie powinna warstwa słodowa, uzupełniona akcentami melanoidynowymi, karmelowymi, a nawet czekoladowymi. Dopuszczalna jest wyraźna chmielowość z goryczką przekraczającą 60 IBU. W latach świetności tego stylu, piwa typu old ale były w Wielkiej Brytanii wykorzystywane do kupażowania go w odpowiednich proporcjach z młodym, lekkim piwem, dzięki czemu dość łatwo i taniej niż normalnie osiągano efekt piwa starzonego w tradycyjny sposób.

Old Lager uwarzony przez Doctora Brew we współpracy z Justinem Hawke’iem z założenia powinien łączyć powyższe cechy z nutami charakterystycznymi dla mocnych, ciemnych lagerów. Wrażenie wyleżakowanego piwa miał natomiast zostać osiągnięty za pomocą dodanych płatków dębowych. Poza tym użyto dwóch odmian chmielu – polskiej Iungi oraz słoweńskiej Aurory.

Styl: old lager
Ekstrakt:
 18%
Alk. obj.:
 7,9%
IBU:
 48

Data przy­dat­no­ści: 30.06.2016 r.

Kolor: Brązowe, zmętnione.
Piana: Piana ładna, barwy ecru, całkiem obfita, gęsta i całkiem trwała. Równy kożuszek utrzymuje się przez całkiem spory czas.
Zapach: Karmelowo-owocowy.
Smak: Karmelowe, przyjemnie kawowe, lekko biszkoptowe, na finiszu sporo tanin o nut drewnianych. Do tego dochodzi trochę nut owocowych, w stylu koźlakowym. Sama końcówka butelki wyraźnie drożdżowa i cierpka. Alkohol bardzo dobrze ukrytym ujawnia się dopiero po mocnym ogrzaniu.  Piwo jest treściwe. Goryczka średnia, z czasem lekko zalegająca.
Wysycenie: Wysycenie niskie.

Old Lager

Smaczne, choć w gruncie rzeczy niezbyt rewolucyjne, jeśli chodzi o osiągnięty efekt, piwo. Niemniej ciężko się do czegoś przyczepić. Gdyby nie dodatek płatków dębowych, które są naprawdę fajnie wyczuwalne, piwo do złudzenia przypominałoby doppelbocka. Niemniej Old Lager jest naprawdę smacznym trunkiem, w którym całość nieznacznie psuje nie do końca przyjemna goryczka.

Ocena: 4,1/5
Cena: 7,20 zł za 0,5 l w stacjonarnym skle­pie spe­cja­li­stycz­nym