Już 29 marca na rynku zadebiutuje pierwsze piwo z bardzo ciekawej serii – będzie to Fortunatus I, czyli uwarzone przez Browar Fortuna dzikie barley wine leżakowane w beczce po francuskim winie. Premiera nowości odbędzie się w 22 multitapach w całej Polsce, w tym w szczecińskim The Office.
Fortunatus I został uwarzony jeszcze w 2017 roku. Ma 27° Plato ekstraktu oraz 13,1% alkoholu. Przefermentowane dzikimi drożdżami ze szczepu White Labs WLP648 Brettanomyces Bruxellensis Trois Vrai piwo było leżakowane przez 436 dni w beczkach z winnicy Château Kirwan.
W rezultacie udało się stworzyć piwo obfitujące zarówno w estry, jak i akcenty końskiej derki, powstające podczas długiego przetwarzania związków fenolowych z drewna (stąd akcenty waniliowe, mimo długiego kontaktu z drewnem, są składową bukietu a nie dominującym aromatem).
Każde z piw z serii Fortunatus początkowo będzie dostępne w limitowanych ilościach w wybranych multitapach. Po kilku tygodniach do sprzedaży trafią również butelki o pojemności 330 ml.
Poniżej zamieszczam listę lokali, w których 29 marca odbędzie się premiera piwa Fortunatus I:
Bydgoszcz
Kraftodajnia
Elbląg
Wielokran Absztyfikant
Gliwice
Dobry Zbeer
Katowice
Absurdalna
Biała Małpa
Kraków
BroPub by Brokreacja
Craftownia – Krakowski Wielokran
Lublin
Browar Zakładowy – Wielokran
Łódź
Pub Piwoteka Narodowa
Z Innej Beczki
Olsztyn
Pijana Czapla
Poznań
Ministerstwo Browaru
Piwna Stopa
Wściekły Chmiel
Szczecin
The Office – Craft Beer Pub
Trójmiasto
AleBrowar Sopot
MORZE PIWA
Pułapka
Warszawa
Jabeerwocky
Mikkeller Warsaw
Same Krafty vis-à-vis
Wrocław
Szynkarnia – local food & multitap