fot. Browar Fortuna/Facebook

Już w najbliższą sobotę w Ministerstwie Browaru przy ul. Wronieckiej w Poznaniu odbędzie się prapremiera piwa Fortunatus III: Flanders Red Ale BA z Browaru Fortuna. Będzie to jedyna okazja do spróbowania tego trunku w wersji lanej.

Fortunatus III: Flanders Red Ale BA został uwarzony 22 stycznia 2018 r.

– Było ono równocześnie fermentowane i zakwaszane w czasie fermentacji mieszanej, za którą odpowiadały drożdże oraz kilka wyselekcjonowanych szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus, Lactococcus i Leuconostoc – pisze na Facebooku Browar Fortuna. – Następnie przelaliśmy je do beczek po czerwonym winie z Château Kirwan. Przy napełnianiu beczek zaszczepiliśmy je kulturą dzikich drożdży Beersel Brettanomyces Blend – dodaje.

Jak mówi Marcin Ostajewski, jest to najdłużej tworzone piwo z tej serii. Jest to również pierwsze piwo, które zostało zaszczepione bakteriami kwasu mlekowego w głównym budynku browaru.

W efekcie uzyskano głęboko odfermentowane, wytrawne i zdecydowanie winne piwo z mnóstwem owocowych estrów. Pojawia się w nim też nieco aromatu końskiej derki, drewna oraz słodowa, lekko ciasteczkowa baza.

Piwo ma 15° Plato i 7,77% alkoholu objętościowo. W butelkach Fortunatus III: Flanders Red Ale BA pojawi się za kilka tygodni.

Link do wydarzenia premierowego:
https://www.facebook.com/events/2529680440655851/

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku