#272: Pivovara Medvedgrad – Dva Klasa

0
2

Dva KlasaZaczynam tegoroczną serię wpisów z recenzjami piw chorwackich. W tym roku okazało się, że w Chorwacji z kraftem jest coraz lepiej i piwa rzemieślnicze bez trudu można kupić w supermarketach, nawet na wyspie. Tamtejsze browary rzemieślnicze warzą zarówno trunki nowofalowe, jak również klasykę. I właśnie od klasycznego stylu – weizena – zacznę, a to za sprawą piwa Dva Klasa z zagrzebskiego Pivovara Medvedgrad.

Browar Medvedgrad to mikrobrowar działający w samym Zagrzebiu. Początkowo – a działa on już ponad 20 lat! – był to typowy brewpub, czy też – jak w Polsce określa się tego typu lokale – browar restauracyjny, sprzedający swoje piwa wyłącznie wokół komina. Coś się jednak zmieniło, ponieważ – jak można przeczytać na stronie internetowej browaru – aż 10 piw trafiło już do sprzedaży w butelkach. Na cztery z nich natrafiłem w Konzumie – najpierw na Makarskiej Riwierze, a potem na wyspie Korčula. Swoją nazwę browar zaczerpnął od wybudowanej na północ od dzisiejszej stolicy Chorwacji – Zagrzebia – twierdzy Medvedgrad. Powstała ona w XIII wieku po tym, jak miasto zostało zniszczone przez Mongołów.

Weizeny, czyli piwa pszeniczne w stylu bawarskim, nie należą do piw prostych. Przede wszystkim tego rodzaju trunki bardzo szybko tracą na swojej jakości, przez co trzeba pić je jak najświeższe. Jest to jeden z powodów, dlaczego w Polsce najlepsze weizeny warzą… browary restauracyjne, w których od uwarzenia do wyszynku upływa niewiele czasu. Większe browary rzemieślnicze rzadko zabierają się za ten gatunek. Swój bananowo-goździkowy profil piwa te zawdzięczają nie – jakby się mogło wydawać – zasypowi, w którym spory udział ma słód pszeniczny, ale specjalnym drożdżom, które produkują specyficzne estry i fenole. Osobiście wolę, gdy w weizenach banany i goździki są zrównoważone – żadne z nich nie dominuje drugiego. Niestety różnie z tym bywa. Ciekawe, jak poradzili sobie z tym Chorwaci ;).

O samym piwie, poza parametrami, wiemy bardzo niewiele. Na etykiecie mamy jedynie bardzo ogólnikowo wymieniony skład.

Styl: hefeweizen
Ekstrakt:
 11%
Alk. obj.:
 4,6%
IBU
b/d

Data przy­dat­no­ści: 01.11.2017

Kolor: Pomarańczowe, równomiernie zmętnione.
Piana: Całkiem obfita, drobna, gęsta i trwała. Zostawia ładny lejsing.
Zapach: Zbożowy, estrowy, trochę gumy balonowej i bananów.
Smak: Zbożowy, w tle pojawiają się banany i guma balonowa. Finisz drożdżowy, trochę cierpki. Dva Klasa jest piwem wytrawnym, trochę pustym. Zdecydowanie brakuje goździka. Goryczka jedynie majaczy się na finiszu.
Wysycenie: Wysokie.

Dva Klasa

Powiem tak – Dva Klasa niczego mi nie urwało ;). Ot, jest to poprawny, mocno zbożowy przedstawiciel swojego stylu. Szkoda, że jego profil poszedł przede wszystkim w gumę balonową i banany. Najwidoczniej drożdże zapomniały naprodukować goździkowych fenoli. Niemniej – jak na tutejsze letnie upały – piwo to byłoby jak znalazł.

Ocena: 3,8/5
Cena: około 12 kun chorwackich (około 6,85 zł) za 0,5 litra w markecie w Chorwacji