Ponoć w Polsce nie ma już śladu po lecie ;). I to nie tylko w Polsce – tu gdzie jestem, czyli w Chorwacji, od kilku dni mamy do czynienia z pokaźnym cyklonem, któremu nadano tu imię Gracja. Mam więc tu co chwilę burze, poza tym mocno wieje i pada. Jest to więc odpowiednia sceneria, aby zająć się piwem, w którym prawdopodobnie „zamknięta” została cząstka lata, czyli smak owoców czarnej porzeczki. Piwem tym będzie Sourness Blackcurrant z Browaru Szpunt.
Browar Szpunt to inicjatywa założona przez Piotra Tomaszewskiego, Dawida Głuszczyńskiego i Pawła Dukiela, którzy wpadli na szalony pomysł kontraktowego warzenia w uznawanym przez wielu beer geeków za wyklęty Browarze Koreb. Sourness Blackcurrant to trzecie piwo od tej ekipy, które mam przyjemność recenzować.
Sourness Blackcurrant to drugie piwo z serii kwasów z Browaru Szpunt. Pierwszym był bodaj sour ale malinowy. Trochę żałuję, że nie trafiłem na jego malinową wersję, ponieważ – jak już kilka razy na blogu pisałem – maliny należą do moich ulubionych owoców. Czarną porzeczkę, która w tym wypadku została dodana w formie soku, lubię mniej, a i rzadko mam okazję ją jeść. Sądząc po zamieszczonym na etykiecie (btw. naprawdę mi się ona podoba!) składzie, spokojnie można przypisać do stylu berliner weisse – w zasypie, oprócz słodu jęczmiennego, znalazł się słód pszeniczny, a brzeczka została zakwaszona bakteriami kwasu mlekowego. To w połączeniu z parametrami – 10° Plato ekstraktu oraz 3,5% alkoholu – od razu sugeruje mi właśnie berlińskie pszeniczne kwaśne, które zresztą bardzo lubię. Jego cechą charakterystyczną jest lekkość, połączona z intensywną, wręcz cytrynową kwaśnością. Jako, że kwasowość na takim poziomie nie dla wszystkich jest akceptowalna, to w Niemczech styl ten łączy się z najróżniejszymi sokami i syropami.
Co ciekawe, na etykiecie nie wymieniono… chmielu. Nie wiem, czy jest to przeoczenie, czy też faktycznie piwa nie nachmielono.
Styl: fruit sour ale
Ekstrakt: 10%
Alk. obj.: 3,5%
IBU: b/d
Data przydatności: 19.11.2017
Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze szczecińskim sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa