Centrum Pszeniczne

Oprócz piw nowofalowych w ofercie sygnowanej przez markę Piwo Szczyrkowskie nie mogło zabraknąć klasyki – weizena oraz pilsa. Te klasyczne pozycje zostawiłem sobie na koniec zestawu recenzji trunków, które kilka tygodni temu otrzymałem w przesyłce od Piwa Szczyrkowskiego. Zacznę od piwa potencjalnie mniej trwałego – czyli weizena o nazwie Centrum Pszeniczne.

Hefeweizen, czyli piwo pszeniczne w stylu bawarskim, to jeden z najbardziej znanych piwnych stylów. Jeszcze przed wybuchem piwnej rewolucji w Polsce był to jeden z nielicznych rodzajów piwa, które w znaczący sposób odróżniał się od wszędobylskich jasnych lagerów. Gdy zaczynałem interesować się piwem, czyli około 2011 r., po weizeny bardzo chętnie sięgały kobiety, którym odpowiadał bananowo-goździkowy aromat. Teraz wybór jest już znacznie większy, przez co klasyczne pszeniczne zeszło nieco na boczny tor.

Reklama

Piwo Szczyrkowskie to marka skierowana głównie do turystów odwiedzających Szczyrk i okolice. Stąd też na etykiecie Centrum Pszenicznego znalazła się schematyczna mapka z zaznaczonymi na niej stacjami narciarskimi w Szczyrku. Trochę nie pasuje mi to do weizena, które traktuję jako piwo typowo na lato, ale niech będzie ;). Piwa spod tej marki to najprawdopodobniej lekko zmodyfikowane piwa z oferty Browaru Wrężel.

Przyjrzyjmy się więc składowi piwa Centrum Pszeniczne – wśród składników znalazły się: woda, słód pszeniczny jasny, słody jęczmienne (pilzneński oraz karmelowy), chmiel (Marynka) oraz drożdże WB-06. Recenzowany dziś trunek ma 12° Plato i 4,6% alkoholu. Goryczka jest deklarowana na poziomie 16 IBU (odważna decyzja wobec cyrków, jakie potrafi wyprawiać WIJHARS). Piwo jest pasteryzowane i oczywiście niefiltrowane.

Styl: hefeweizen
Ekstrakt:
 12° Plato  
Alk. obj.:
 4,6%
IBU:
 16 IBU

Data przy­dat­no­ści: 01.08.2020 r.

Kolor: Złote, wyraźnie, równomiernie zamglone.
Piana: Biała. Wysoka, drobna, gęsta i puszysta. Bardzo trwała. Nie zostawia lejsingu.
Zapach: Zboże, banany, lekka guma balonowa.
Smak: Treściwe, pełne, gładkie. Już od pierwszego łyku sprawia wrażenie słodkawego. Zbożowa baza została zdominowana przez banany i lekki akcent gumy balonowej. Fenole są schowane, goździk na granicy autosugestii pojawia się jedynie na finiszu. Goryczki praktycznie nie ma.
Wysycenie: Umiarkowane.

Centrum Pszeniczne
Centrum Pszeniczne

Dobry weizen – byłby jeszcze lepszy, gdyby w aromacie i smaku było więcej goździka. A tak piwo to jest przede wszystkim bananowe, pojawia się też dopuszczalna w bawarskich piwach pszenicznych guma balonowa (na szczęście niezbyt intensywna). Poza tym ciężko jest się do czegokolwiek przyczepić. Krótko mówiąc, jest to solidna pozycja :).

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy z Piwem Szczyrkowskim

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena
80 %
Poprzedni artykułBrowarnik Tomek o piwowarstwie w Korei Północnej
Następny artykuł#706: Kormoran – Terra Donum
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
705-wrezel-piwo-szczyrkowskie-centrum-pszeniczneDobry weizen - byłby jeszcze lepszy, gdyby w aromacie i smaku było więcej goździka. A tak piwo to jest przede wszystkim bananowe, pojawia się też dopuszczalna w bawarskich piwach pszenicznych guma balonowa (na szczęście niezbyt intensywna). Poza tym ciężko jest się do czegokolwiek przyczepić. Krótko mówiąc, jest to solidna pozycja :).