Terra Donum

Terra Donum z Browaru Kormoran – oj, długo zwlekałem w sięgnięciu w sklepie po to piwo. Ilekroć byłem w szczecińskim Chmielu przy ul. Duńskiej – mocno mnie kusiło. No i w końcu się skusiłem, a to ze względu na zbliżającą się datę przydatności do spożycia tego trunku. Tak, od jego premiery minął już niemal rok – Terra Donum miało więc sporo czasu na doleżakowanie i ułożenie się, co w przypadku mocnych piw bywa czasem bezcenne. Czy tak było w przypadku braggota od Browaru Kormoran?

Tak, jak już wyżej wspomniałem, Terra Donum to braggot, czyli hybryda piwa i miodu pitnego. Za granicą trunek ten jest przypisywany do miodów pitnych, natomiast w Polsce – ze względu na przepisy akcyzowe – do piw. Dlatego też tego rodzaju alkoholu składają się u nas w ponad 50% z brzeczki piwnej, do której dodawany jest miód. Bazą dla braggotów mogą więc być receptury różnych stylów – zazwyczaj jednak jest to imperial stout, bądź też barley wine. Jest tu więc spory potencjał na sztosa

Browar Kormoran nie byłby sobą, gdyby do piwa ze swojej „sztosowej” serii nie dodał jakichś interesujących dodatków. W przypadku Terra Donum są to owoce czarnego bzu oraz kawa zbożowa. Z bardzo ładnego opakowaniu recenzowanego dziś braggota (piwo trafiło do efektownie wyglądających butelek o pojemności 0,375 litra i kartonika znanego choćby z Imperium Prunum, czy też Barlow Sorbus, dowiadujemy się, że w składzie Terra Donum znalazły się: woda, słód jęczmienny jasny, miód (jak wynika z „morskiej opowieści” z kartonika – miód gryczany), słód żytni, słód jęczmienny ciemny, słód wędzony, owoce czarnego bzu, kawa zbożowa, chmiel oraz drożdże. Spośród tych składników największe moje zaskoczenie budzi słód wędzony, którego w braggocie w ogóle się nie spodziewałem i ciekaw jestem, jak skomponuje się on z miodową słodyczą.

Dla formalności wspomnę jeszcze, że Terra Donum to piwo górnej fermentacji (ekstrakt 28° Plato i 10,5% alkoholu), pasteryzowane i niefiltrowane.

Aha, jeszcze jedno – nie cierpię twardego laku na kapslu! 😉

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia mojego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Styl: braggot z czarnym bzem i kawą zbożową
Ekstrakt:
 28° Plato  
Alk. obj.:
 10,5%
IBU:
 b/d

Data przy­dat­no­ści: 15.10.2019 r.

Kolor: Brunatne, pod światło z rubinowymi refleksami. Klarowne
Piana: Praktycznie nie mam jej wcale. Jej resztki błyskawicznie całkowicie zanikają.
Zapach: Miód pitny, owoce, likier wiśniowy, melasa.
Smak: Jest słodko. Terra Donum to piwo intensywnie miodowe – od samego początku atakujące kubki smakowe słodyczą kojarzącą się miodem pitnym (dwójniakiem, a może nawet półtorakiem). O dziwo trunek nie sprawia wrażenie treściwego pełnego. Po kilku łykach wyczuwalny staje się owoc czarnego bzu, który jednak tworzy jedynie tło dla miodu. Alkohol bardzo dobrze ukryty. Finisz delikatnie kawowy. Goryczka niska.
Wysycenie: Niskie.

Terra Donum
Terra Donum
Terra Donum

Jest bardzo dobrze. Nie waham się tu użyć stwierdzenia, że Terra Donum to istny sztos. Zadecydowanie jest to najlepszy braggot, jaki dotychczas piłem. Ciężko się tu do czegokolwiek przyczepić – no, może jedynie do piany, ale ciężko o dobrą pianę w przypadku dużego udziału miodu, który nie wnosi potrzebnych do zbudowania obfitej i trwałej czapy białek. Jeśli nie piliście jeszcze Terra Donum, to polecam się spieszyć – do końca „gwarancji” pozostał mniej niż miesiąc!

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze szczecińskim sklepem specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa