Marquis

Nie jestem może jakimś wielkim miłośnikiem miodu – lubię głównie te ciekawsze w smaku, jak np. gryczany, czy akacjowy. Znacznie chętniej sięgam po miody pitne – głównie dwójniaki i półtoraki, ale nie pogardzę również trójniakami. Kiedyś myślałem nad własnoręcznym miodosytnictwem, ale jak więcej poczytałem, to mi się odechciało :P. Miłośnicy tego rodzaju trunków również w świecie piwa znajdą coś dla siebie – braggoty czyli hybrydy piwa z miodem pitnym właśnie. Jednym z przedstawicieli tego ciekawego stylu jest Marquis uwarzony w kooperacji przez dwa browary: polski Kingpin oraz litewski Genys Brewing Co.

Braggoty to zazwyczaj piwa mocne, nierzadko wręcz prawdziwi mocarze. Ten, którym dziś się zajmę, ma parametry, których nie powstydziłby się nawet imperial stout – 30° Plato i 12,5% alkoholu. Zresztą opisanie tego piwa jako „dark braggot” sugeruje, że właśnie do risa chcieli nawiązać twórcy tego trunku (ewentualnie do quadrupla z uwagi na użycie belgijskiego szczepu drożdży do mocnych piw). Choć etykieta Marquisa nie grzeszy ilością zamieszczonych na niej informacji, to na szczęście na stronie internetowej Kingpina jest już lepiej – zamieszczono tam wszelkie potrzebne informacje.

I tak: zasyp oparto na szerokiej gamie słodów jęczmiennych – od jasnych do ciemnych. Całość dodatkowo wzbogacono dodatkiem słodu żytniego (nie ma go jednak wymienionego w lakonicznym składzie na etykiecie). Za miodową stronę tego piwa odpowiada dodatek miodu wielokwiatowego. Takie piwa zwykle nie kładą nacisku na stronę chmielową, więc spodziewałem się, że do Marquisa dodany został goryczkowy Magnum. A tu niespodzianka – użyto Cascade’a oraz Lubelskiego. Słodowo-miodową brzeczkę przefermentowano drożdżami Fermentis Safale BE-256.

Polscy birgicy o Kingpinie na pewno słyszeli, chociaż ostatnio po odejściu z niego Michała Kopika jest o tym browarze jakby ciszej. Ja też już dawno niczego z niego nie piłem. Za to o litewskim browarze Genys nie wiem kompletnie nic. Trzeba więc odpalić wyszukiwarkę i co niego o nim poczytać.

Genys Brewing Co. to browar stacjonarny, działający w Kownie. Jego ekipa na stronie internetowej chwali się wykorzystywaniem zielonej energii – elektryczności produkowanej z odnawialnych źródeł. Ponadto piszą o sobie, że używają wyłącznie naturalnych składników. W ofercie Browaru Genys dominuje nowa fala – portfolio jest już całkiem nieźle rozbudowane i zróżnicowane :).

Styl: dark braggot
Ekstrakt:
 30° Plato  
Alk. obj.:
 12,5%
IBU:
 b/d

Data przy­dat­no­ści: 29.03.2024 r.

Kolor: Ciemnobrunatne, w kieliszku nieprzejrzyste.
Piana: Umiarkowanie wysoka, ale ładna, gęsta. Koloru ecru.
Zapach: Kawowo-miodowy. Przyjemny, zapowiada #teamsłodyczka.
Smak: Oj, jest słodko. Czuć też, że mamy do czynienia z wysokim woltażem – niestety są obecne wyraźne nuty spirytusowe drażniące gardło. W smaku mamy sporo nut kawowych, palonych. Pojawiają się też suszone owoce i dużo miodowej słodyczy, która jednak nie wnosi jakichś wyraźniejszych posmaków. Goryczka niska w kierunku umiarkowanej, palona.
Wysycenie: Wysokie.

Marquis
Marquis

Gdyby nie wyraźna alkoholowość, to Marquis byłby piwem naprawdę dobrym – niestety, nuty alkoholowe psują nieco przyjemność z degustacji. Poza tym mamy wszystko to, co powinno zaoferować połączenie ciemnego mocnego piwa z miodem pitnym – jest słodko, kawowo i czekoladowo.

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy ze szczecińskim sklepem Chmiel – Świat Piwa