Double Gelato Mango Lassi

Piwa typu pastry sour nie należą do moich ulubionych, ale nie jestem też ich jakimś zagorzałym przeciwnikiem. Bardziej pasują mi imperialne pastry stouty, ogólnie ciemne deserowe piwa, ale w przypadku jasnych – jakoś to nie działa. Jeszcze w przypadku typowo owocowych sourów jest trochę łatwiej – dobrze wspominam choćby Pool Party Fantasy z kooperacji Maltgardena, sklepu Bierland i agencji Ostecx Créative. Dziś jednak nie zajmę się owocową stroną tego stylu, ale tą bardziej deserową. „Bohaterem” tym razem będzie Double Gelato Mango Lassi z Browaru Funky Fluid.

Double Gelato Mango Lassi to piwo, które ma naśladować znany, tradycyjny indyjski napój na bazie jogurtu i mango, który jest zazwyczaj doprawiony kardamonem. Czasem dodaje się nieco kwasowości przez dodanie soku z limonki, czy cytryny. Napój ten świetnie łączy się z ostrymi potrawami, łagodząc odczucie ostrości. Dobrze też orzeźwia w cieplejsze dni. Ciekaw jestem, czy podobnie będzie z piwem, które wypuszczone zostało przez Funky Fluid.

Reklama

Double Gelato Mango Lassi to dość mocno piwo o ekstrakcie na poziomie 21° Plato i zawartości alkoholu 8%. Niestety, jakimś cudem nie zrobiłem „kontry” puszki tego piwa i nie zanotowałem sobie umieszczonych tam informacji. Muszę się więc posiłkować informacjami znalezionymi w internetach – jeśli wkradnie się jakaś nieścisłość, to przepraszam. Niemniej trunek ten w swoim składzie zawiera zarówno mango, kardamon oraz sól. Całość została dosłodzona laktozą oraz zakwaszona sokiem z limonki oraz kwasem mlekowym wyprodukowanym bakteriami Lactobacillus plantarum i rhamnosus. Za piwną bazę odpowiada kompozycja słodów jęczmiennych, pszenicznych, płatków owsianych i pszennych. Do nachmielenia użyto odmiany Cascade.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Double Gelato Mango Lassi:

woda, słody: jęczmienny, pszeniczny; laktoza, płatki owsiane, płatki pszenne, maltodekstryna, chmiel Cascade, puree z mango, sok z limonki, kardamon, sól himalajska, bakterie kwasu mlekowego plantarum i rhamnosus, drożdże.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa Double Gelato Mango Lassi:

Styl: imperial pastry sour ale
Ekstrakt:
 21° Plato
Alk. obj.:
 8%
IBU:
 b/d
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 10.05.2022

Kolor: Ciemnopomarańczowy, wpadający w brąz. Mętne.
Piana: Niezbyt imponująca, umiarkowanie trwała.
Aromat: Intensywnie owocowe, mango. Obecna jest też przyjemna przyprawowość od kardamonu.
Smak: Mega treściwe, przyjemnie kwasowe od limonki i jednocześnie słodkie i słone. Mango jest wyraźne, ale – o dziwo – nie jest słodkie, zalepiające. Sól jest wyczuwalna, podbija inne smaki i dodaje przyjemny słony posmak, kojarzący mi się trochę z lodami „słony karmel”. Mimo pokaźnego ekstraktu i wysokiego woltażu, Double Gelato Mango Lassi jest trunkiem całkiem fajnie pijalnym. Alkohol jest świetnie ukryty.
Wysycenie: Niskie, w kierunku umiarkowanego.

Tu miało być zdjęcie „kontry” puszki, ale o nim zapomniałem :(.

Miłe zaskoczenie – to chyba pierwsze „deserowe” pastry sour, które mi smakowało. Muszę przyznać, że Funky Fluidowi całkiem zgrabnie udało się osiągnąć efekt mango lassi (choć muszę przyznać, że nigdy tego koktajlu nie piłem). W smaku wyraźnie wyczuć można i mango, i kardamon. Do tego nie jest przesłodzone, ale też i przyjemnie kwasowe. Całość – pomimo całkiem pokaźnego ekstraktu i stosunkowo dużej zawartości alkoholu – nie przytłacza, a wręcz jest całkiem orzeźwiające. Double Gelato Mango Lassi nie jest za słodki, a alkohol świetnie jest ukryty. Oby więcej takich imperialnych pastry sourów – jest to chyba najlepsze piwo w tym stylu, jakie piłem :).

Cena: piwo otrzymane w prezencie

Reklama