15235400_378490999156351_6815660562390192006_o
fot. Hopster/Facebook

Szczeciński browar kontraktowy Hopster, o którym na Chmielniku Jakubowym pisałem już kilkukrotnie, ogłosił na Facebooku, że wkrótce na rynku za jego przyczyną pojawi się russian imperial stout! Dziad Mróz, bo tak będzie się nazywał, jak na risa przystało, będzie piwem mocnym – jak udało mi się dowiedzieć od ekipy Hopstera, ekstrakt początkowy, jaki udało się osiągnąć, wynosi 25° Plato. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu, to browar czeka jeszcze na wyniki badań laboratoryjnych, jednak póki co szacowana jest ona na około 13% alkoholu.

Jak widać risów wysypało u nas ostatnio naprawdę sporo :). Aż niewiarygodne, że jeszcze nie tak dawno uwarzony w Polsce ris był ewenementem niczym biały kruk w przyrodzie. Przypomnę, że Hopster to inicjatywa założona latem ubie­głe­go roku przez Tomasza Kielibę i Wojciecha Grzybowskiego oraz piwo­wa­ra domo­we­go Piotra Jaworskiego. Dwaj z nich (tj. Tomasz i Wojciech) są doskonale znani szczecinianom, którzy inte­re­su­ją się piwem, a to za spra­wą skle­pu spe­cja­li­stycz­ne­go Elysium, któ­re­go są wła­ści­cie­la­mi. 

Jak dotąd na blogu pojawiły się recenzje trzech piw sygnowanych przez Hopstera: Na Południe, Kawa na Ławę oraz Indiana