Bojan AIPA

Pomimo niezbyt pozytywnego podejścia Marka Jakubiaka do nowofalowych stylów piwa w portfolio należących do Jakubiaków browarów nie mogło zabraknąć ipy. AIPA warzona jest zarówno w Ciechanowie, jak i w spółce córce Browarów Regionalnych Jakubiak – w Bojanowie. Rzadko sięgam po wypusty z tych dwóch zakładów, jednak niedawno otrzymałem dary losu z Browaru Bojanowo, a wśród nich znalazł się Bojan AIPA.

Bojan AIPA zadebiutował w czerwcu tego roku razem z innym nowofalowym piwem – Bojanem APA. Jakoś niedawno musiało więc minąć pół roku jego bytności na rynku. Z tego, co zauważyłem pobieżnie przeglądając (nie wdając się jednak w szczegóły) portal Polski Kraft, ma całkiem niezłe oceny, co potwierdzałoby sygnały, które gdzieś tam w ostatnich miesiącach otrzymywałem.

Reklama

Browar Bojanowo to powstały w 1881 r. zakład, który jeszcze niedawno należał do struktur grupy Browarów Regionalnych Jakubiak (BRJ zakupił go na przełomie 2012 i 2013 r.). Rok temu zakład został wydzielony do osobnej spółki córki. Swoją nazwę browar ten zaczerpnął od miejscowości, w której działa – Bojanowo leży w województwie wielkopolskim, między Lesznem a Rawiczem.

Bojan AIPA to india pale ale o prawilnych jak na ten styl parametrach 15,1° Plato ekstraktu i 5,8% alkoholu. Mam pewne zastrzeżenia co do piktogramów określających charakter tego trunku. Goryczka została określona na… na 9 punktów na 10 możliwych. Ktoś tu chyba nieco popłynął :P.

Skład Bojana AIPA został podany na kontrze naprawdę szczegółowo (co jest jak najbardziej na plus!) i prezentuje się następująco: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny, słód Cookie, chmiele: Chinook, Citra, Amarillo oraz Cascade. Piwo fermentowało przy użyciu drożdży US-05.

Bojan AIPA jest pasteryzowany i niefiltrowany.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Styl: american IPA
Ekstrakt:
 15,1° Plato
Alk. obj.:
 5,8%
IBU:
 9/10 w skali własnej browaru

Data przy­dat­no­ści: 10.10.2020 r.

Kolor: Jasnobursztynowe, klarowne – no, może bardzo delikatnie opalizujące.
Piana: Niska, niecały centymetr grubości. Koloru lekko przybrudzonej bieli. Zostawia ładny lejsing.
Zapach: Intensywnie cytrusowy, wręcz cytrynowy. Przyjemny.
Smak: Tu również cytryna dominuje. Bojan AIPA to fajnie nachmielony east coast. Taki oldschoolowy. Jest też sporo nut słodowych, opiekanych, ciasteczkowych. Mam wrażenie, że gdzieś w tle jest bardzo delikatny diacetyl. Nieźle to jednak współgra z dość intensywną (ale jednak nie na 9/10 😉 ), trochę zalegającą goryczką.
Wysycenie: Niskie.

Bojan AIPA

Faktycznie, jest to naprawdę niezłe piwo. Bojan AIPA to typowy, oldschoolowy east coast, jaki pamiętam z początku piwnej rewolucji w Polsce. Fajnie nachmielona, karmelkowa IPA. Jak wyżej napisałem, miałem wrażenie, że jest obecny leciutki diacetyl, ale nie zepsuło to przyjemności z degustacji. Przyczepiłbym się jednak do goryczki, która mogłaby być trochę lepsza. A tak poza tym, jest nieźle :).

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej z Browarem Bojanowo

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena
80 %
Poprzedni artykułBłogosławionego świętowania Narodzenia Pańskiego!
Następny artykułWieści Tygodnia #186
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
749-bojanowo-bojan-aipaFaktycznie, jest to naprawdę niezłe piwo. Bojan AIPA to typowy, oldschoolowy east coast, jaki pamiętam z początku piwnej rewolucji w Polsce. Fajnie nachmielona, karmelkowa IPA. Jak wyżej napisałem, miałem wrażenie, że jest obecny leciutki diacetyl, ale nie zepsuło to przyjemności z degustacji. Przyczepiłbym się jednak do goryczki, która mogłaby być trochę lepsza. A tak poza tym, jest nieźle :).