Suska sechlońska, czyli pochodząca z okolic Sechny śliwka węgierka suszona dymem, zaczęła robić „karierę” w polskim świecie piwa od słynnego Imperium Prunum z Browaru Kormoran. Od tamtej pory pojawiło się całkiem sporo nowych piw, które naśladując olsztyński browar próbowali powtórzyć jego sukces. Ten charakterystyczny składnik został wykorzystany również przez restauracyjny Browar Brofaktura z Siedlec, który uwarzył bardzo ciekawie zapowiadający się 26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską.

26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską zapowiada się dobrze nie tylko ze względu na dodatek wspomnianej śliwki, ale również na leżakowanie w dębowej beczce. Zanim trunek został wypuszczony przez Brofakturę, trafił do beczek po bourbonie (niestety, nigdzie nie znalazłem jakim). A jak wiadomo, charakter tego destylatu świetnie uzupełnia smak i aromat, wnosząc nuty wanilii i kokosa.

Reklama

Czego się więc spodziewam po trunku, który trafił na mój tapet? Połączenia posmakow typowych dla porteru – ciemnego pieczywa, czekolady i kawy – z wędzonką, śliwkową owocowością i bourbonową wanilię. Zatrzymam się jeszcze przez chwilę przy opakowaniu. A to jest naprawdę ładne. Imperialny porter bałtycki został bowiem rozlany do pękatych butelek o pojemności 330 mililitrów, które nadają mu wizerunku produktu premium. Efekt ten potęguje ładna, czarna etykieta z białymi i złotymi fontami. Podoba mi się :).

Warto zaznaczyć, że w 2019 r. 26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską zdobyło brązowy medal na Konkursie Piw Rzemieślniczych.

O Browarze:

Brofaktura to restauracja mieszcząca się w zabytkowej Hali Targowej w centrum Siedlec. Lokal wystartował w październiku 2015 r. Debiutanckim piwem był dry stout Black Jack, który zdobył brązowy medal konkursu „Golden Beer Poland 2015”.

Skład piwa 26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską:

woda, słód jęczmienny, suska sechlońska, drożdże.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane

Parametry piwa 26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską:

Styl: imperialny porter bałtycki
Ekstrakt:
 26° Plato
Alk. obj.:
 8,8%
IBU:
 b/d
Hop rate: b/d

Data przydatności do spożycia: 30.09.2021

Wygląd: Czarne, nieprzejrzysty.
Piana: Praktycznie jej nie ma. Powstaje jedynie szczątkowa, która bardzo szybko opada do zera. Zostaje jedynie cieniutka obrączka.
Aromat: Wyraźnie wędzony, ale też i przyjemnie porterowy – sporo melanoidyn, nut chlebowych, opiekanych.
Smak: Pycha! Na pierwszym planie wędzonka, dalej nuty owocowe zmieszane z melanoidynami, nutami ciemnego pieczywa ze śliwką, pumpernikla. Dalej mamy bardzo przyjemne akcenty bourbonowe, dużo waniliny kokos. Całość jest kapitalnie ułożona. Goryczka niska, lekko palona. Alkohol świetnie ułożony.
Wysycenie: Niskie.

flashmul
flashmul

Świetne piwo! Bartłomiej Imieliński po raz kolejny pokazał, że umie w piwowarstwo. Muszę przyznać, że Brofaktura jest jednym z moich odkryć ostatnich miesięcy, które nie byłoby możliwe, gdyby nie tzw. „dary losu”. 26° Imperial Baltic Porter z suską sechlońską to kapitalne piwo, w którym mamy wszystko to, czego P nim oczekiwałem. Smakowało mi :).

Cena: piwo otrzymane w ramach współpracy barterowej z Browarem Brofaktura

Reklama