Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPAW marcu bieżącego roku opublikowałem wyniki tegorocznej edycji Kuźni Piwowarów – konkursu dla piwowarów, którego formuła jest bardzo specyficzna. Łączy ona bowiem cechy tradycyjnych konkursów z elementami talent show, ponieważ piwowarzy, którzy przyślą swoje piwa i przejdą eliminacje, są zapraszani później na finał w postaci czegoś w rodzaju castingu, na którym muszą zaprezentować siebie oraz ideę, jaka przyświecała danemu piwu konkursowemu. Z każdej kategorii wybrane zostało jedno, które zostanie uwarzone w Browarze Jan Olbracht Rzemieślniczy. Na koniec roku zostanie wybrane z nich jedno najlepsze – autor zwy­cię­skiej recep­tury otrzyma nagrodę pie­niężną oraz tytuł Piwowara Olbrachta. Jako pierwsze piwo z tej serii na rynku pojawiło się Red IPA, które dzisiaj chciałbym zrecenzować na blogu.

Autorem receptury piwa Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA jest Janusz Mocarski. Jest to red american IPA – więcej o tym stylu pisałem przy okazji recenzji PROpagandy z Browaru Antybrowar, niemniej etykieta recenzowanego dziś piwa przybliża nam, jaki był zamysł jego twórcy. Otóż ma to być piwo słodowe, karmelowe, skontrowane wyraźną chmielową goryczką.

Na pochwałę zasługują etykiety konkursowej linii piw – głównym motywem jest kreskówkowa podobizna autora receptury, wykonana na podstawie modelu 3D, który został przekazany Januszowi Mocarskiemu. Poza tym etykieta jest przejrzysta i zawiera komplet informacji na temat piwa. Znalazły się na niej nawet podpisy – wspomnianego już wyżej autora receptury oraz przewodniczącego jury konkursowego – Tomasza Kopyry, czyli znanego Wam zapewne blogera piwnego.

Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA zostało nachmielone pięcioma amerykańskimi odmianami chmielu: Cascade, Centennial, Citra, Simcoe oraz Mosaic. Można się więc spodziewać aromatu cytrusów, owoców tropikalnych, leśnej żywice, ale także niuansów naftowych, które mają równoważyć wyraźną karmelowość. Przekonajmy się więc, czy tak jest naprawdę :).

Styl: red IPA
Ekstrakt:
 16,5%
Alk. obj.:
 6,5%
IBU:
 70

Data przy­dat­no­ści: 14.12.2016 r.

Kolor: Ciemnopomarańczowe, w szerokiej części szkła wpadające w czerwone. Mocno opalizujące.
Piana: Piana obfita, lekko przybrudzona, drobnopęcherzykowa, bardzo trwała. Zostawia bardzo ładny lejsing.
Zapach: Karmelowy, ciasteczkowy, na drugim planie owoce tropikalne, cytrusy z żywicznym niuansem.
Smak: Słodowe, słodkie, dużo karmelu, na drugim planie akcenty chmielowe – żywiczno-cytrusowe. Goryczka początkowo nie wydaje się zbyt wysoka, dopiero po jakimś czasie dochodzi do głosu. Sprawia wrażenie przyjemnej i szlachetnej. Piwo jest treściwe, ale nie wyklejające.
Wysycenie: Wysycenie ciut powyżej średniej.

Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA

Kuźnia Piwowarów 2016: Red IPA

Smaczne piwo, choć osobiście nie obraziłbym się, gdyby akcenty zostały odwrócone – tzn. wolałbym, aby to chmiele były na pierwszym planie, a nie karmel. No, ale rozumiem, że charakterystyka stylu red IPA jest taka, a nie inna, więc nie ma co się w tym wypadku tego czepiać. Mimo intensywnego nachmielenia, udało się na szczęście osiągnąć bardzo przyjemną, szlachetną goryczkę, co przy mocno chmielonych piwach nie jest łatwe.

Cena: 7,50 zł za butelkę 0,5 l w stacjonarnym skle­pie spe­cja­li­stycz­nym