podium-1060918_800Na początku każdego miesiąca będę dla Was przygotowywał podsumowanie piw degustowanych w ciągu ostatnich 30 dni. Ma ono formę zestawienia, które zostało podzielone na kilka kategorii, w których przyznawane będzie jedno wyróżnienie. Na koniec roku planuję zrobić roczny ranking, oparty na tych publikowanych co miesiąc – w każdej kategorii wyróżnię wtedy po 3 piwa.

Maj 2016 został u mnie na blogu zdominowany przez dość mocne piwa – najlżejsze miało 12° Plato, najmocniejsze zaś 24,5° Plato. Stąd też sporo wyższa średnia zawartość ekstraktu, a tym samym zawartość alkoholu, degustowanych przeze mnie piw. Najlepszym piwem okazało się otrzymany przeze mnie w prezencie włoski imperial pils – My Antonia, który o włos wyprzedził cenionego polskiego barleywine – Preparat.

Reklama

W maju 2016 r. wyróżnienia otrzymują:

Najlepsze piwo maja: My Antonia z z kooperacji browarów Birra del Borgo & Dogfish Head – 4,6/5
Najlepsze polskie piwo maja: Preparat z Browaru Artezan oraz Fraszka Jana z kooperacji browarów Piwoteka i Browar Jana – 4,5/5
Najmocniejsze piwo maja:
P.I.S & love z Browaru BIRBANT – 10,5% alk
Najbardziej ekstraktywne piwo maja: P.I.S & love z Browaru BIRBANT – 24,5° Plato
Najmniej ekstraktywne piwo maja: Malinowe z Browaru Wąsosz – 12° Plato
Najbardziej nachmielone piwo maja: Hopus Jumbo z Browaru PINTA – 83 IBU

Ranking poprzedniego miesiąca (kliknij, aby zobaczyć)

W maju opublikowałem 10 recenzji, a średnia ocena wyniosła 4,04. Degustowane piwa miały średnio 16,94% ekstraktu, a alkoholu 7,14%.

Jak co miesiąc wyróżnionym browarom gratuluję! Następne podsumowanie – już na początku lipca! Wiem, że obiecałem ostatnio poćwiczyć tworzenie infografik (grafik ze mnie beznadziejny), ale jakoś w ubiegłym miesiącu nie udało mi się znaleźć na to czasu, dlatego poniżej udostępniam infografikę stworzoną w takim samym co poprzednio, trochę topornym stylu.

fiction2

Reklama