rauch-alt2

W ubiegłym miesiącu recenzowałem już jedno piwo będące owocem współpracy Browaru Kraftwerk z Kattowitzer Bräuhaus. Dziś, po recenzowanym już przeze mnie Pilsie, prezentuję drugie takie piwo – tym razem również jest to klasyczny styl o niemieckim rodowodzie, choć w dość rzadko występującej wariacji. Chodzi oczywiście o wędzonego altbiera, o nazwie Rauch Alt. Altbier to mocno słodowy styl, z wyczuwalnymi (choć niezbyt silnymi) estrami pochodzącymi z górnej fermentacji, przeprowadzanej w dolnych zakresach temperatur. Wyraźna słodowość powinna być skontronowana wyraźnie zaznaczoną goryczką. Styl ten wywodzi się z Düsseldorfu i stał się elementem rywalizacji Düsseldorfu z Kolonią, gdzie warzono piwo w stylu koelsch. Piwo uwarzone przez ekipę Kraftwerku i Kattowitzer Bräuhaus zostało nachmielone czterema odmianami chmielu: Herkules, Spalt Select, Hallertauer Hersbrucker. W zasypie użyto dość nowego na rynku słodu RedX, który ma pomagać w uzyskaniu czerwonej barwy trunku.

Reklama

Styl: rauch altbier
Ekstrakt: 14%
Alk. obj.: 4,8%
IBU: 50

Data przydatności: 01.2016 r.

Kolor: Głęboko brązowe, zamglone.
Piana: Piana niska, redukuje się do obrączki
Zapach: Wędzonka zmieszana z karmelem i melanoidynami. Intensywny.
Smak: Karmelowe, z wyraźną, choć nie przesadzoną, szynkową wędzonką. Goryczka idealnie równoważy warstwę słodową i wędzoną tego piwa.
Wysycenie: Niskie w kierunku średniego. Odpowiednie.

Bardzo smaczne piwo – wyraźnie wędzone, dzięki czemu nie ma wątpliwości, że mamy do czynienia z altbierem w wersji “rauch”. Już barwa sugerowała, że w piwie należy się spodziewać wyraźnego karmelowego profilu i faktycznie tak było w rzeczywistości. Kompozycja karmelu, wędzonki i goryczki została świetnie dobrana, dzięki czemu piwo jest bardzo dobrze zharmonizowane. Polecam wszystkim miłośnikom wędzonki w piwie.

Cena: 7,22 zł za 0,5 l w internetowym sklepie specjalistycznym.

Reklama