Browar restauracyjny Wyszak ze Szczecina, a także Rockmill – browar kontraktowy, w którym warzy szczecinianin Andrzej Miler – zdobyły medale na Konkursie Piw Rzemieślniczym, zorganizowanym w ramach Poznańskich Targów Piwnych. Ten pierwszy został wyróżniony za dwa piwa – srebro otrzymało Pszeniczne, brąz zaś Rauchbock. Z portfolio Rockmilla wyróżniono Mavericka (złoto), Juicy Delight (srebro), Juicy Melody (srebro) oraz Mystery (brąz).

Mnie osobiście trochę dziwi stosunkowo słaby wynik PINTY („jedynie” srebro za Dyniamit), choć może to być kwestia tego, że jednym z organizatorów jest Browamator, sklep Ziemowita Fałata. Podobnie z Golemem – jeden medal to sporo poniżej ich możliwości ;). Z drugiej strony bardzo mnie cieszy to, że sporo blach przyznanych zostało nowym stosunkowo nowym i mało znanym browarom. Miłym zaskoczeniem jest też Kraft Roku – tytuł ten w tym roku powędrował do Browaru Czarna Owca, którego sympatyczną ekipę miałem okazję poznać przy okazji Szczecin Beer Fest. Kilka ich piw zdążyło już pojawić się u mnie na blogu. Gratuluję!

Reklama

Do konkursu zostało dopuszczonych łącznie 547 piw, miodów pitnych oraz cydrów – zostały one podzielone 42 kategorie. Nie we wszystkich kategoriach przyznano komplet medali. Ba, w jednej (dymiony stout/porter) nie przyznano żadnego!

KRAFT ROKU 2017:
„Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca

Wyniki w poszczególnych kategoriach:

  1. Brytyjskie Ale (9-15° Plato)
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „English Brown”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot

  2. Mocne Ale (15-30° Plato)
    Miejsce I: „Immortalis”- Łukasz Kojro – Browar Palatum
    Miejsce II: „Old Ale Barrel Aged Slyrs Whisky” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Birbant
    Miejsce III: „Maldita Wheatwine”- Gonçalo Faustino – Faustino Microcervejeira

  3. Dry Stout
    Miejsce I: „Stout Pułkownik” – Maciej Piaszczynski – Ułan Browar
    Miejsce II: „Pracownik Miesiąca Listopad 2017” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
    Miejsce III: „Noc na Tarnogaju” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik – Warszat Piwowarski

  4. Sweet Stout
    Miejsce I: „Gniazdo”- Wojciech Ściana – Browar Cztery Ściany
    Miejsce II: „Kara Mustafy” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
    Miejsce III: „Dobra Noc” – Piotr Stachecki – Browar Za Miastem

  5. Stout/Porter z dodatkami
    Miejsce I: „Przerwa Kawowa” – Jarek Ośka i Michał Pater – Browar Zakładowy
    Miejsce II: „Coffe Twist” – Leszek Jasiński – Piekarnia Piwa
    Miejsce III: „Dark”- Leszek Gaszka – Browar Brewera

  6. Dymiony Stout/Porter
    Miejsce I: nie przynano
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: nie przyznano

  7. Mocny Stout/Porter
    Miejsce I: „Imperial Oatmeal Stout” – Igor Omelianenko – Mazurski Browar
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „Jules” – Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula- Birbant

  8. Imperialny Stout/Porter (>18° Plato)
    Miejsce I: „Kosmodrom” – Paweł Fityka – Minibrowar Reden
    Miejsce II: „Bafomet”- Adam Czogalla – Browar Perun
    Miejsce III: „Imperialny Nafciarz Dukielski” – Mateusz Górski – Brokreacja

  9. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie
    Miejsce I: „Porter Noster Bourbon Barrel Aged” – Tomasz Starczewski – Czarna Owca
    Miejsce II: „Porter RUM BA” – Michał Semrau, Roman Pękała -Przystanek Tleń
    Miejsce III: „Jolly Roger BA RUM” – Paweł Solik – Browar Kraftwerk

  10. Porter Bałtycki
    Miejsce I: „Origen” – Jakobsland Brewers/Browar Widawa – Jakobsland
    Miejsce II: „5th Anniversary Imperial Smoked Porter Jamaican Rum” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
    Miejsce III: „Pirates” – Marek Zajdel – Browar DUKLA

  11. American Pale Ale
    Miejsce I: „Maverick” – Andrzej Miler – Browar Rockmill
    Miejsce II: „Jasny Grom” – Adam Czogalla – Browar Perun
    Miejsce III: „Barona APA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing Company

  12. American Wheat
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „Polypay” – Łukasz Chrząszcz – Browar Podgórz

  13. American Amber & Brown Ale
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „Barona IPA” – Diogo Barrigas – Barona Brewing Company
    Miejsce III: „Mazurskie Ale Czerwony” – Igor Omelianenko – Mazurski Browar

  14. West Coast IPA
    Miejsce I: „UKIEL west coast ipa” – Maciej Uszpolewicz i Lech Gałaszewski – Browar UKIEL
    Miejsce II: „Califia” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
    Miejsce III: „Primus” – Łukasz Kojro – Browar Palatum

  15. East Coast IPA
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „Sharp Tongue” – Mateusz Wachowicz – Browanza
    Miejsce III: „Cryo Colada” – Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz – Piwojad

  16. New England IPA
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „Juicy Delight” – Andrzej Miler – Browar Rockmill
    Miejsce III: „Misty” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny

  17. White IPA
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „Pan IPAni” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
    Miejsce III: „Grodziska White IPA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku Wielkopolskim

  18. Black IPA
    Miejsce I: „Blackcyl Special Edition” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
    Miejsce II: „Czarnolas” – Jakub Piesio – Browar Marynesztadt
    Miejsce III: „Mystery” – Andrzej Miler – Browar Rockmill

  19. Imperial IPA
    Miejsce I: „Pan IPAni Double” – Piotr Sosin – Trzech Kumpli – Browar Lotny
    Miejsce II: „Juicy Melody”- Andrzej Miler – Browar Rockmill
    Miejsce III: „Double – Wojciech Frączyk – Browar Widawa

  20. Inne IPA
    Miejsce I: „Żytko” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
    Miejsce II: „Święty Spokój” – Piotr Stachecki – Browar Za Miastem
    Miejsce III: „Konstancin IPA” -Andrzej Kryczka -Browar Czarnków SA

  21. Polskie Ale
    Miejsce I: „Grodziska APA” – Magda Hutniczak i Lidia Stępień – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
    Miejsce II: „Dziedzictwo Lubelski” – Adam Czogalla – Browar Perun
    Miejsce III: „Orzełek” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin

  22. Grodziskie
    Miejsce I: nie przyzanano
    Miejsce II: „Piwo z Grodziska” – Magda Hutniczak – Browar w Grodzisku Wielkopolskim
    Miejsce III: nie przyznano

  23. Bawarskie Pszeniczne i Żytnie
    Miejsce I: „Brovaria Pszeniczne” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
    Miejsce II: „Pszeniczne” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak
    Miejsce III: „Bierhalle Weizen” – Dawid Bąk – Bierhalle Arkadia

  24. Witbier
    Miejsce I: „La Rana Dorada Grand Cru” – Brad Kraus – Cerveceria La Rana Dorada
    Miejsce II: „Blanche 12°” – Jozef Buňa – God Times Brewery
    Miejsce III: „SB Seleccao 1927 Bavaria Weiss” – Beatriz Carvalho – Unicer Bebidas S.A.

  25. Belgijskie Ale
    Miejsce I: „Octavio 24” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar Jana
    Miejsce II: „Belgijski Byk” – Adam Śmiglak – Browar Łąkomin
    Miejsce III: „Dubbel” – Bartłomiej Pawlik i Maciej Piaszczyński – Ułan Browar

  26. Saison
    Miejsce I: „Saison” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski
    Miejsce II: „Sweet Deal” – Mateusz Wachowicz – Browanza
    Miejsce III: nie przyznano

  27. Pils
    Miejsce I: „Pils” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr
    Miejsce II: „Odsiecz” Jacek Przywara – Browar Probus
    Miejsce III: „Pozycja 6 na 9” – Agnieszka Wołczaska-Prasolik – Warsztat Piwowarski

  28. Jasny i Bursztynowy Lager
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „Janusz Moczywąs” – Mateusz Waszczuk i Karol Waszczuk – Browar Waszczukowe
    Miejsce III: nie przyznano

  29. Bursztynowy Lager
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „Marcowe” – Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman – Stary Browar Rzeszowski

  30. Ciemny Lager
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „Ełckie Lager Ciemny” – Igor Omelianenko – Mazurski Browar

  31. Koźlak
    Miejsce I: „Bock” – Mariusz Dałek – Browar Wiatr
    Miejsce II: „Warmia Koźlak” – Daniel Duda, Łukasz Mila – Browar Warmia
    Miejsce III: „Bock”- Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk – Browar Miejski Sopot

  32. Sour Ale
    Miejsce I: „Multiwitaminka” – Arkadiusz Kalinowski – Browar Bazyliszek
    Miejsce II: „Kwassiidaeus” – Szymon Milczarek – Beer Bros
    Miejsce III: „Sour Cherry Wild Ale” – Michał Semrau i Roman Pękała – Przystanek Tleń

  33. Brett Ale
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: „X-Brett IPA Sauvignon Blanc BA” – Wojciech Frączyk – Browar Widawa
    Miejsce III: „Born to be Wild Pale” – Wiktor Saczuk i Dawid Zamora – Rzemieślniczy Browar Jana

  34. Piwo dymione
    Miejsce I: „Aficionado” – Michał Kopik – Browar Kingpin
    Miejsce II: „Gehenna” – Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński Browar Golem
    Miejsce III: „RAUCHBOCK” – Tomasz de Weyher – Browar Wyszak

  35. Piwo z owocami
    Miejsce I: „Czerwony Kapselek” – Łukasz Gustkiewicz – Browar Piwowarownia
    Miejsce II: „La Mouton” – Browar Podgórz
    Miejsce III: nie przyznano

  36. Piwo z miodem
    Miejsce I: „Brovaria Miodowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
    Miejsce II: „Braggot” – Adam Czogalla – Browar Perun
    Miejsce III: „Bartnik” – Przemysław Leszczyński- Browar Profesja

  37. Piwo z warzywami
    Miejsce I: „Brovaria Dyniowe” – Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski – Brovaria
    Miejsce II: „Dyniamit” – Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski i Michał Cebula – Pinta
    Miejsce III: nie przyznano

  38. Piwo z dodatkami
    Miejsce I: „Warmia APA”- Daniel Duda i Łukasz Mila – Browar Warmia
    Miejsce II: „Asian White” – Derek Walsh -Brouwerij Breugem B.V.
    Miejsce III: „Czyli Czorne” – Leszek Jasiński – Browar Rzemieślniczy Piekarnia Piwa

  39. Wood & Barrel Aged Beer
    Miejsce I: „Kord” – Krzysztof Juszczak -Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy
    Miejsce II: „Oz Russian Imperial Stout Barrel Aged Whisky” -Jarosław Sosnowski i Krzysztof Kula – Birbant
    Miejsce III: „Barley Wine-Port Barrel Aged” – Francisco Pereira and Filipe Macieira – FermentUM – Engenharia das Fermnetacoes, Lda

  40. Piwne specjalności
    Miejsce I: „Kazik” – Mateusz Jachimczak – Browar Kazimierz
    Miejsce II: nie przyznano
    Miejsce III: „Królowa Lodu” – Janusz Golisowicz – Browar Spółdzielczy

  41. Cydr
    Miejsce I: nie przyznano
    Miejsce II: Cydr Smykan – Bartosz Gałka, Łukasz Sobór – Cydr Smykan
    Miejsce III: nie przyzano

  42. Miód pitny
    Miejsce I: „Dzikie Pszczoły Miód Pitny Trójniak” – Michał Imbiorowicz – Miodosytnia Imbiorowicz
    Miejsce II: „MJÖD no. 5” – Jorgen Petersen – Mjodbryggeriet Petersen & Sonner
    Miejsce III: „Kitl Mead” – Kitl Ltd.

Wszystkim wyróżnionym serdecznie gratuluję!

Reklama