Svijanský Máz

Jak już wspominałem przy okazji recenzji Svijanskiej Desítki, piwa z Browaru Svijany śmiało mogę zaliczyć do piwnej klasyki. Mam do nich sentyment, ponieważ chętnie po nie sięgałem w czasach, gdy w Polsce „nie było jeszcze niczego”. Podstawowym i chyba najbardziej znanym w Polsce wariantem svijanskich piw jest czeska 11-tka Svijanský Máz.

Czechy to bardzo specyficzny rynek piwa – mimo, że taki Browar Matuška warzenie ciekawszych piw rozpoczął jeszcze przed Browarem PINTA, to piwna rewolucja u naszych południowo-zachodnich sąsiadów wciąż jest w powijakach. W dalszym ciągu dominują lagery kilku klasycznych odmianach. Z reguły są to: jasne, półciemne oraz ciemne. Te zaś dzielą się często na podgrupy wg ekstraktu. Co ciekawe, choć jasne 11-tki i 12-tki spełniają bardzo często wytyczne dla pilsa (są z reguły wyraźnie – w porównaniu do polskich lagerów – nachmielone), to jednak określenie „pilsner” jest zarezerwowane tylko dla jednego piwa – Pilsnera Urquella. Dlatego też wszystkie podobne do niego trunki określa się zbiorczo jako světlý ležák (czyli jasny lager).

Reklama

Svijanský Máz to warzona od 1998 r. klasyczna czeska 11-tka, nachmielona najsłynniejszą pochodzącą z Czech odmianą chmielu, czyli żateckim (czy jak kto woli – Saazem). 

Browar Svijany, jak dotąd nie podążył za trendami piwnej rewolucji i wciąż słynie ze swoich niepasteryzowanych (być może mikrofiltrowanych) lagerów, które są regularnie nagradzane na konkursach międzynarodowych. W ofercie Svijan jest też weizen, którego jednak nigdzie nie widziałem. Browar działa we wsi Svijany, w regionie zwanym krajem libereckim. Jest to jeden z najstarszych funkcjonujących obecnie czeskich browarów – jego historia zaczyna się  w 1564 r. W czasach współczesnych, po upadku komunizmu, browar przez pewien czas należał do koncernu Interbrew, który w 2004 r. wszedł w skład firmy InBev. Obecnie właścicielem Svijan jest Liberec Investment Fund.  

Styl: jasny lager / pilsner
Ekstrakt:
 11° Plato  
Alk. obj.:
 4,8%
IBU:
 b/d

Data przydatności do spożycia: 20.11.2018

Kolor: Jasnozłote, klarowne. 
Piana: Ładna – biała, umiarkowanie obfita, ale drobna i gęsta. Zostawia ładny lejsing. 
Zapach: Słodowy, z ziołowym sznytem. Lekko maślany.
Smak: Słodowe, z nutą diacetylu. Poza tym czyste, bez estrów. Finisz wyraźnie goryczkowy, przyjemny. 
Wysycenie: Niskie, w kierunku umiarkowanego.

Svijanský Máz

Svijanský Máz to bardzo fajne piwo – być może nie oferuje podczas degustacji wielu doznań, jednak charakteryzuje się wysoką sesyjnością. A to dla Czechów, którzy masę czasu spędzają w piwiarniach, jest cholernie istotne. Doczepić mógłbym się jedynie do ciut zbyt niskiego jak na jasnego lagera, czy też pilsa, wysycenia. 

Cena: 13 koron czeskich (trochę ponad 2 zł)

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena:
79 %
Poprzedni artykułBrowary Szczecina: multitap Nowy Browar Szczecin
Następny artykuł#507: Pivovara Ličanka – Velebitsko Nefiltrirano Mutno Svijetlo
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
506-svijany-svijansky-mazSvijanský Máz to bardzo fajne piwo - być może nie oferuje podczas degustacji wielu doznań, jednak charakteryzuje się wysoką sesyjnością. A to dla Czechów, którzy masę czasu spędzają w piwiarniach, jest cholernie istotne. Doczepić mógłbym się jedynie do ciut zbyt niskiego jak na jasnego lagera, czy też pilsa, wysycenia.