Czechy piwem stoją – jednak nie piwną rewolucją, a klasyką. Mimo to na moim blogu czeskie piwa opisywałem jak dotąd jedynie trzy razy. Trzeba to zmienić, szczególnie że ostatnio wpadło mi w łapki kilka piw uwarzonych w Czechach. Zacznę od browaru, po którego piwa sięgałem dość często na początku swojej przygody z piwem i sprawdzę, czy Svijanská Desítka z Browaru Svijany ma dziś coś do zaoferowania dla polskiego beer geeka. 

Desitki to jest to, czego Czechom zazdroszczę w pubach i restauracjach. Lekkie, z niewielką zawartością alkoholu i całkiem sporym nachmieleniem jasne lagery, które świetnie nadają się do dłuższych posiedzeń i popijania jedzenia. Nie są to piwa, które oferują bogactwo smaku i aromatu, jednak taki właśnie jest ich urok. Co więcej, jak na czeski styl przystało, bardzo często w tego rodzaju piwach spotkamy diacetyl, który zwykle uważany jest za wadę sensoryczną. Charakteryzuje się ona aromatem masła, czy też maślanki i wynika z nieprawidłowości w procesie fermentacji. W mniejszych stężeniach bywa nawet przyjemna, jednak w większych sprawia, że piwo jest niepijalne. 

Browar Svijany, który słynie ze swoich niepasteryzowanych (być może mikrofiltrowanych) lagerów  działa we wsi Svijany, w regionie zwanym krajem libereckim. Jest to jeden ze starszych funkcjonujących obecnie czeskich browarów – został on bowiem założony w 1564 r. W czasach współczesnych, po upadku komunizmu, browar przez pewien czas należał do koncernu Interbrew, który w 2004 r. wszedł w skład firmy InBev. Obecnie właścicielem Svijan jest Liberec Investment Fund. 

Svijanská Desítka to piwo niepasteryzowane, nachmielone chmielem żateckim, zwanym inaczej Saaz. W jego zasypie znajdziemy wyłącznie słód jęczmienny. 

Styl: czeska desitka
Ekstrakt:
 10° Plato
Alk. obj.:
 4%
IBU:
 b/d

Data przydatności do spożycia: 15.10.2018

Kolor: Złote, idealnie klarowne. 
Piana: Ładna, całkiem obfita, drobna, gęsta i trwała. Zostawia bardzo ładny lejsing. 
Aromat: Czysty, słodowy, chmielowy, ziołowy. 
Smak: Piwo jest wytrawne, czyste. Baza słodowa jest lekka, przyjemna w odbiorze. Być może pojawia się nieco estrów, ale niewiele. Diacetylu jest niewiele, dodaje piwu pełni. Goryczka na finiszu jest obecna, ziołowa. 
Wysycenie: Umiarkowane.

Svijanská Desítka to fajne piwo. Przede wszystkim jest lekkie, z niewielką zawartością alkoholu. Jednocześnie jest nieźle nachmielone, co przejawia się przede wszystkim w goryczce, ale też i w aromacie. Muszę jednak odjąć nieco punktów za nie do końca czysty profil – i nie chodzi mi wcale o diacetyl, który w tym stylu jest akceptowalny. Życzyłbym sobie, żeby w Polsce koncerny produkowały takie piwo, i to w takiej cenie :).

Cena: jakieś 13 koron czeskich (trochę ponad 2 zł) 

PRZEGLĄD RECENZJI
Ocena:
78 %
Poprzedni artykuł#489: Stone Berlin – Ripper
Następny artykuł#491: Zodiak/Faktoria – Billy Kid
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.