Cooking with Beelzebub

Nie lubię sięgać po produkty, które nawiązują, bądź też kojarzą się z okultyzmem. Z tego powodu nie pojawiają się u mnie piwa uwarzone przez PERUNa we współpracy z zespołem Behemoth. Wątpliwości miałem również, gdy sięgałem po piwo, które dziś zaprezentuję, a będzie nim Cooking with Beelzebub z Browaru Brokreacja. Skusiło mnie jednak to, że z pastry stoutami jestem daleko w tyle i w sumie żadnego jeszcze nie recenzowałem :).

Określeniem „pastry” nazywane są piwa, które w mniejszym lub większym stopniu nawiązują do słodyczy, głównie ciast i deserów. Efekt taki osiąga się zarówno poprzez różnego rodzaju „pełnoprawne” dodatki, ale także poprzez dodanie aromatów, co u wielu beer geeków spotyka się wątpliwościami. No, ale tak to już, że np. z samych orzechów ciężko jest uzyskać w piwie intensywny orzechowy aromat. Dlatego też trzeba się posiłkować aromatami – zwykle pochodzenia naturalnego.

Reklama

Choć Brokreacja nie nazywa swojego piwa wprost pastry stoutem, to jednak spokojnie można go do tej kategorii przypisać. A to ze względu na szeroki wachlarz „deserowych” dodatków, jakie trafiły do Cooking with Beelzebub. Oprócz szerokiej palety słodów (na uwagę zasługuje też Sinamar – ekstrakt słodowy mający wnieść ciemną, czarną barwę bez akcentów palonych) dodane zostały: kajmak (ten deser, a nie bałkański nabiał), laktoza, ekstrakt marcepanowy oraz syrop klonowy. Sporo tych słodkości, prawda? :). Jestem ogromnym łasuchem, co zresztą widać po moich „opływowych” kształtach, dlatego liczę, że mimo wszystko Cooking with Belzebub mi podpasuje ;).

Recenzowane dziś przeze mnie piwo ma dość standardowe jak na milk stout parametry: 16° Plato ekstraktu i 5,7%. Wygląda więc na to, że laktozy poszło całkiem sporo. Na przykuwającej uwagę etykiecie mamy gotującego nad żywym ogniem diabła utrzymanego graficznie w klimatach orków z Warhammera.

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś/aś – zachęcam do polubienia naszego profilu na Facebooku:

  Polub Chmielnik Jakubowy na Facebooku

Skład piwa Cooking with Beelzebub:

woda, słody: Pale Ale, Wiedeński, Owsiany, Caraamber, Caraaroma, Carafa Special typ II, ekstrakt słodowy Sinamar, dodatki: kajmak, Cocoa Nibs, laktoza, ekstrakt marcepanowy, syrop klonowy, chmiel Simcoe, drożdże.

Parametry piwa Cooking with Beelzebub:

Styl: pastry stout
Ekstrakt:
 16° Plato
Alk. obj.:
 5,7%
IBU:
 35

Data przy­dat­no­ści: 22.11.2020 r.

Kolor: Czarne, nieprzejrzyste.
Piana: Brązowa. Niska, szybko znika.
Zapach: Deserowy – czuć marcepan i duuużo mlecznej czekolady. Jest też coś, co kojarzy mi się z ciastem typu orzechowiec.
Smak: Mega dziwne piwo :P. Faktycznie, Cooking with Beelzebub smakuje jak ciasto czekoladowe z masą kajmakową i marcepanem. Niestety są też i minusy – piwo sprawia wrażenie bardzo wodnistego. Na finiszu jest też coś średnio dla mnie przyjemnego, jakby trochę sztucznego, piekącego w gardło. Goryczka zaznaczona na finiszu, trochę tępa.
Wysycenie: Niskie.

Cooking with Beelzebub

Mam problem z tym piwem. Z jednej strony w Cooking with Beelzebub oferuje duże bogactwo smaku, to jednak jest w nim coś dziwnego. Być może jest to kwestia wodnistości, która jest dość często spotykana w milk stoutach, która tu mogła zostać podbita dodatkowo przez syrop klonowy (o ile został dodany przed fermentacją – a pewnie tak było). Amerykański chmiel odnotowałem jedynie na finiszu w postaci nie do końca przyjemnej, pasującej do reszty smaku goryczki. Cooking with Beelzebub oceniam jednak jako ciekawe piwo, nie mogąc powiedzieć tego samego o jego nazwie ;).

Cena: 13,50 zł za 0,5 litra w sklepie specjalistycznym Chmiel – Świat Piwa w Szczecinie

Reklama
PRZEGLĄD RECENZJI
Wygląd:
70 %
Aromat:
80 %
Smak:
74 %
Poprzedni artykułPaweł Twardak uwarzył z PINTĄ zwycięskie piwo
Następny artykuł#780: Bytów – Porter
Jakub Siusta
Nazywam się Jakub Siusta. Jestem rodowitym poli­cza­ni­nem, pocho­dzę więc z obsza­ru, które wciąż pozo­sta­je piwną pusty­nią na mapie Polski – zarów­no pod wzglę­dem dzia­ła­ją­cy­ch bro­wa­rów i ini­cja­tyw kon­trak­to­wy­ch, jak rów­nież pod wzglę­dem cie­ka­wy­ch loka­li i wyda­rzeń oko­ło­piw­ny­ch. Dlatego na moim blogu mam zamiar posta­wić na pro­mo­cję tego wszyst­kie­go, co dzie­je się w samym Szczecinie, ale także na zachod­nio­po­mor­skiej sce­nie piw­nej.
779-brokreacja-cooking-with-beelzebubMam problem z tym piwem. Z jednej strony w Cooking with Beelzebub oferuje duże bogactwo smaku, to jednak jest w nim coś dziwnego. Być może jest to kwestia wodnistości, która jest dość często spotykana w milk stoutach, która tu mogła zostać podbita dodatkowo przez syrop klonowy (o ile został dodany przed fermentacją - a pewnie tak było). Amerykański chmiel odnotowałem jedynie na finiszu w postaci nie do końca przyjemnej, pasującej do reszty smaku goryczki. Cooking with Beelzebub oceniam jednak jako ciekawe piwo, nie mogąc powiedzieć tego samego o jego nazwie ;).